Pensioen ontvangen

Let op: Gepensioneerd en woonachtig in het buitenland? Geef door dat u nog in leven bent!

Ontvangt u ouderdomspensioen, partnerpensioen, wezenpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen via Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel? Lees hieronder enkele veel gestelde vragen en de antwoorden daarop. Op de pagina's via het menu links vindt u meer informatie over de AOW, belastingen en het buitenland.
 • Wanneer ontvangt u uw pensioen?
  In 2019 betalen we uw pensioenuitkering elke 27ste van de maand. Valt de 27ste in het weekend? Dan betalen we uw pensioenuitkering op de vrijdag vóór dat weekend. Behalve in de maand december. Dan betalen we uw pensioenuitkering op de 20ste van de maand.

 • Hoe weet u hoeveel pensioen u krijgt?
  Eind januari ontvangen alle pensioengerechtigden de jaarlijkse pensioenspecificatie. Hierop kunt u zien hoeveel uw pensioenuitkering in dat jaar is. Bij de brief zit ook de jaaropgave van het afgelopen jaar.
   
 • Wanneer ontvangt u een pensioenspecificatie?
  U ontvangt een pensioenspecificatie als uw bruto en/of netto pensioen wijzigt. U ontvangt dit dus niet iedere maand.
   
 • Hoe stijgt uw pensioen mee met de prijzen?
  Normaal gesproken wordt geld elk jaar iets minder waard. U kunt met hetzelfde bedrag in een jaar iets minder kopen dan in het jaar daarvoor. Dat heet ‘inflatie’. Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de inflatie. Dit noemen we indexatie. Dit kan alleen als de financiële situatie van het pensioenfonds goed genoeg is. Het bestuur beslist jaarlijks of en hoeveel er geïndexeerd wordt. Lees hier het indexatiebesluit 2019.
   
 • Hoe geeft u een wijziging door?
  Wijzigingen in uw persoonlijke situatie kunnen van invloed zijn op uw pensioenuitkering. Wilt u deze daarom altijd (schriftelijk) aan ons doorgeven? Alleen als u binnen Nederland verhuist hoeft u uw adreswijziging niet door te geven. Wij ontvangen deze informatie automatisch van de Basisregistratie Personen (BRP). Let op: Wanneer u gepensioneerd bent, worden veranderingen in uw persoonlijke gegevens niet doorgegeven aan KLM. Denk aan bijvoorbeeld een scheiding of overlijden. Een verandering in uw situatie kan bijvoorbeeld invloed hebben op uw IPB-rechten of die van uw partner of kinderen. Gepensioneerde KLM-ers kunnen wijzigingen via e-mail doorgeven aan HRSSC@klm.com
 • Wat betekent het einde van een relatie tijdens uw pensionering voor uw pensioen?
  Bij een scheiding, beëindiging van een geregistreerd partnerschap of einde van een periode van samenwonen heeft uw ex-partner mogelijk recht op een bijzonder partnerpensioen. Dat ontvangt uw ex-partner na uw overlijden.
  De hoogte van het bijzonder partnerpensioen is afhankelijk van verschillende situaties. U en uw ex-partner worden hierover schriftelijk geïnformeerd.
   
 • Is er een vereniging voor gepensioneerden?
  Pensionering betekent een afscheid van KLM en van collega’s. Veel pensioengerechtigden vinden het prettig om het contact met collega’s op een bepaalde manier voort te zetten. Dit kan via bijvoorbeeld de Vereniging van Oud-cabinepersoneel (VOC-KLM). De VOC is een vereniging waar iedereen die gevlogen heeft als cabinepersoneel van KLM lid van kan worden. De vereniging heeft als doel het bevorderen van onderlinge contacten. Kijk op www.voc-klm.nl voor meer informatie en hoe u lid kunt worden.