Onderweg naar een nieuwe pensioenregeling
Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor pensioen. Door deze nieuwe regels van de overheid gaat uw pensioenregeling veranderen. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met de Wet toekomst pensioenen waarin deze pensioenregels zijn opgenomen. De nieuwe pensioenregeling moet uiterlijk 1 januari 2028 ingaan. Ons streven is dit eerder afgerond te hebben, namelijk op 1 januari 2026.
De leden(raad) van VNC en van FNV Cabine hebben voor het KLM cabinepersoneel ingestemd met het transitieplan en de leden(raad) van VNC en de Unie hebben ingestemd voor KLC cabinepersoneel. Hiermee is het transitieplan voor cabine afgerond. Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel gaat de komende periode kijken of alle afspraken die zijn vastgelegd in het transitieplan uitgevoerd kunnen worden. Het kan zijn dat er nog zaken veranderen. We verwachten u daarover eind dit jaar verder te kunnen informeren.
Via deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen onderweg naar uw nieuwe pensioenregeling. Voor u verandert er voorlopig niets. Dat gebeurt pas als de nieuwe pensioenregeling ingaat. Ons streven hiervoor is 1 januari 2026.
Tijdlijn
De gedetailleerde tijdlijn met alle tussenstappen vind u terug op MyKLM.
Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel.
De Eerste en Tweede Kamer hebben de Wet toekomst pensioenen goedgekeurd.
De nieuwe wetgeving gaat in. KLM en de vakbonden maken afspraken over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Wij helpen hen hierbij. We zijn al met de voorbereidingen begonnen.
KLM en de vakbonden nemen een besluit over uw nieuwe pensioenregeling.
Dit is de uiterlijke datum waarop de nieuwe pensioenregeling moet ingaan. Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel streeft naar een ingangsdatum van de nieuwe regeling op 1 januari 2026.
Begrippenlijst
Afspraken die de overheid met landelijke werkgevers- en werknemersorganisaties heeft gemaakt over een nieuw pensioenstelsel.
Het stelsel waarop de pensioenvoorziening in een land is gebaseerd.
De wet waarin nieuwe regels vanuit de overheid voor de pensioenen zijn vastgelegd. Dit zijn de regels waaraan onder andere werkgevers en pensioenfondsen zich moeten houden.
De afspraken die een werkgever samen met de werknemersverenigingen maakt op basis van de nieuwe pensioenwetgeving die betrekking hebben op het arbeidsvoorwaardelijk pensioen.
Een solidaire premieregeling heeft een aantal kenmerkende, gezamenlijke elementen.
- Eén collectief beleggingsbeleid voor alle pensioenfondsdeelnemers.
- Het rendement en de financiële risico’s worden toebedeeld aan leeftijdsgroepen op basis van vooraf vastgestelde regels.
- De premie wordt samen met de premie van de andere pensioenfondsdeelnemers collectief beheerd en belegd waarbij het risico wordt afgebouwd wanneer de pensioendatum dichterbij komt.
- Een verplichte solidariteitsreserve. Dit is een buffer om schommelingen op de financiële markten op te vangen en risico’s te delen.
Flexibel wil zeggen dat deelnemers een aantal individuele keuzes hebben, zoals de manier waarop het eigen pensioenvermogen belegd gaat worden. Daarnaast kan de deelnemer op de pensioendatum kiezen tussen een vaste pensioenuitkering of een variabele pensioenuitkering. Bij de variabele uitkering blijven we het pensioenvermogen beleggen, ook als de deelnemer al een pensioenuitkering ontvangt. Ten slotte kunnen bepaalde risico’s collectief worden gedeeld via de risicodelingsreserve, maar het is geen verplicht onderdeel van de regeling.
Gezamenlijke buffer om bijvoorbeeld grote schommelingen op de financiële markten op te vangen en risico’s te delen. De werkgever en de werknemersorganisaties maken afspraken over de doelen waarvoor de solidariteitsreserve mag worden ingezet.
De pensioenpremie die een werknemer samen met de werkgever betaalt voor het pensioen vormt samen met de beleggingsopbrengsten en de waarde van het omgezette pensioen een persoonlijk pensioenvermogen.
Het omzetten van pensioenen van de oude naar de nieuwe pensioenregeling.
Pensioenuitkering voor partner en/of kinderen mocht u komen te overlijden.