Nieuws

Coronavirus: impact op het pensioenfonds – update 15 december

15 december 2020

Blijf op de hoogte

Wij houden u via deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de impact daarvan op uw pensioenfonds. 

 

Hoe kunt u ons bereiken?

Wij zijn elke dag telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen. Gezien de huidige situatie heeft e-mail onze voorkeur.

Persoonlijke pensioengesprekken en bijeenkomsten bij ons op kantoor komen de rest van het jaar te vervallen. De bijeenkomsten worden online in de vorm van een webinar georganiseerd.

De financiële impact van het coronavirus op uw pensioen

Door het oplopen van nieuwe coronabesmettingen in Europa en in de VS zal een hapering optreden in het economisch herstel. Anderzijds kunnen vaccinatieprogramma’s op korte termijn starten of zijn zelfs al gestart, zoals in Engeland en Rusland.

Het zicht op herstel is gunstig voor financiële markten en in de afgelopen maand zijn de aandelenkoersen van met name achtergebleven sectoren en categorieën flink opgelopen. De positieve stemming kan wel gedrukt worden omdat het vaccineren van de wereldbevolking zeker tot en met 2021 zal duren. Naast corona kunnen politieke ontwikkelingen in de VS en de Brexit zorgen voor onrust op de financiële markten.

Wat betekent dit voor mijn pensioen?
Op dit moment heeft het nieuws over het coronavirus geen effect op uw opgebouwde pensioen of pensioenuitkering. Wij hebben voldoende geld in kas om de pensioenen uit te betalen. Pas als de dekkingsgraad te lang te laag is, dan zijn eventueel maatregelen nodig.

Financiële positie van het fonds

Kan de waarde van mijn NAP dalen door de gedaalde aandelenkoersen?

We krijgen veel vragen over de impact van de coronacrisis op de waarde van de NAP. De NAP is geen spaar- of beleggingsrekening, maar een pensioenproduct. Met de premie die u inlegt, koopt u een levenslang netto pensioen in. 

Omdat de NAP een pensioenproduct is, beweegt het mee met de financiële situatie van het fonds. Gaat het goed met fonds dan kan het fonds de NAP en het basispensioen indexeren. Begin 2019 is de NAP bijvoorbeeld met 0,62% verhoogd voor deelnemers die nog pensioen opbouwen (gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2019). Gaat het minder goed, dan moet het fonds als uiterste redmiddel het basispensioen en de NAP korten. 

Dat gebeurt niet direct. De financiële positie van het fonds aan het einde van het jaar is daarbij van belang.

Leg uw e-mailadres vast

Controleer ook of u uw e-mailadres hebt vastgelegd in MijnKLMPensioen. U ontvangt dan een e-mail als er nieuwe post voor u klaarstaat in Mijn documenten. Zo houdt u meteen uw pensioenpost overzichtelijk bij elkaar.

E-mailadres controleren

Hebt u voldoende aan deze informatie?

Keuzen