Nieuws

Coronavirus: impact op het pensioenfonds – update 16 september

16 september 2020

Blijf op de hoogte

Wij houden u via deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de impact daarvan op uw pensioenfonds. 

 

Hoe kunt u ons bereiken?

Wij zijn elke dag telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen. Gezien de huidige situatie heeft e-mail onze voorkeur.

Persoonlijke pensioengesprekken en bijeenkomsten bij ons op kantoor komen de rest van het jaar te vervallen. De bijeenkomsten worden online in de vorm van een webinar georganiseerd.

De financiële impact van het coronavirus op uw pensioen

Het coronavirus is nog niet onder controle, wel loopt de sterfte als gevolg van corona terug en is de verwachting dat een vaccin in 2021 beschikbaar zal zijn. Overheden namen in de afgelopen maanden vooral lokale maatregelen, waarbij werd getracht om de negatieve impact op economische activiteiten te beperken. Het ondernemersvertrouwen is zowel in de VS als in Europa hersteld en de daling van de rente heeft een sterk positieve invloed op de Amerikaanse huizenmarkt.

Het effect van de corona-uitbraak op de actuele dekkingsgraad is groot door de daling van de rente en de aandelenkoersen. Vanaf het dieptepunt in maart zijn de aandelenkoersen grotendeels hersteld en in augustus was het beleggerssentiment heel positief. De rente blijft door het ruime monetaire beleid echter op een laag niveau steken, wat een negatieve impact heeft op de dekkingsgraad.

Financiële positie van het fonds

Kan de waarde van mijn NAP dalen door de gedaalde aandelenkoersen?

We krijgen veel vragen over de impact van de coronacrisis op de waarde van de NAP. De NAP is geen spaar- of beleggingsrekening, maar een pensioenproduct. Met de premie die u inlegt, koopt u een levenslang netto pensioen in. 

Omdat de NAP een pensioenproduct is, beweegt het mee met de financiële situatie van het fonds. Gaat het goed met fonds dan kan het fonds de NAP en het basispensioen indexeren. Begin 2019 is de NAP bijvoorbeeld met 0,62% verhoogd voor deelnemers die nog pensioen opbouwen (gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2019). Gaat het minder goed, dan moet het fonds als uiterste redmiddel het basispensioen en de NAP korten. 

Dat gebeurt niet direct. De financiële positie van het fonds aan het einde van het jaar is daarbij van belang.

Leg uw e-mailadres vast

Controleer ook of u uw e-mailadres hebt vastgelegd in MijnKLMPensioen. U ontvangt dan een e-mail als er nieuwe post voor u klaarstaat in Mijn documenten. Zo houdt u meteen uw pensioenpost overzichtelijk bij elkaar.

E-mailadres controleren