Nieuws

Coronavirus: impact op het pensioenfonds – update 16 november

16 november 2020

Blijf op de hoogte

Wij houden u via deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de impact daarvan op uw pensioenfonds. 

 

Hoe kunt u ons bereiken?

Wij zijn elke dag telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen. Gezien de huidige situatie heeft e-mail onze voorkeur.

Persoonlijke pensioengesprekken en bijeenkomsten bij ons op kantoor komen de rest van het jaar te vervallen. De bijeenkomsten worden online in de vorm van een webinar georganiseerd.

De financiële impact van het coronavirus op uw pensioen

Het aantal corona besmettingen is gedurende september en oktober verder opgelopen. Door deze toename kan een volledig economisch herstel voorlopig niet plaatsvinden. Macro-economische cijfers geven een gemengd beeld. De daling van de rente heeft een sterk positieve invloed op de huizenmarkt, maar overheidssteun om verlies van arbeidsplaatsen te beperken blijft cruciaal.

De stemming op de financiële markten is iets wisselvaliger geworden. Er waren andere onzekerheden, bijvoorbeeld over de Brexit en het verloop van de verkiezingen in de Verenigde Staten. Daarnaast was er goed nieuws over een coronavaccin. Hierdoor zijn de beurskoersen van sectoren die zwaar door de uitbraak getroffen zijn opgeveerd. Pas gedurende 2021 zullen de meeste mensen gevaccineerd kunnen gaan worden, maar dit biedt wel zicht op herstel. Dat is gunstig voor de vooruitzichten van financiële markten in het komende jaar.

Wat betekent dit voor mijn pensioen?
Op dit moment heeft het nieuws over het coronavirus geen effect op uw opgebouwde pensioen of pensioenuitkering. Wij hebben voldoende geld in kas om de pensioenen uit te betalen. Pas als de dekkingsgraad te lang te laag is, dan zijn eventueel maatregelen nodig.

Financiële positie van het fonds

Kan de waarde van mijn NAP dalen door de gedaalde aandelenkoersen?

We krijgen veel vragen over de impact van de coronacrisis op de waarde van de NAP. De NAP is geen spaar- of beleggingsrekening, maar een pensioenproduct. Met de premie die u inlegt, koopt u een levenslang netto pensioen in. 

Omdat de NAP een pensioenproduct is, beweegt het mee met de financiële situatie van het fonds. Gaat het goed met fonds dan kan het fonds de NAP en het basispensioen indexeren. Begin 2019 is de NAP bijvoorbeeld met 0,62% verhoogd voor deelnemers die nog pensioen opbouwen (gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2019). Gaat het minder goed, dan moet het fonds als uiterste redmiddel het basispensioen en de NAP korten. 

Dat gebeurt niet direct. De financiële positie van het fonds aan het einde van het jaar is daarbij van belang.

Leg uw e-mailadres vast

Controleer ook of u uw e-mailadres hebt vastgelegd in MijnKLMPensioen. U ontvangt dan een e-mail als er nieuwe post voor u klaarstaat in Mijn documenten. Zo houdt u meteen uw pensioenpost overzichtelijk bij elkaar.

E-mailadres controleren