Nieuws

Coronavirus: impact op het pensioenfonds – update 15 oktober

15 oktober 2020

Blijf op de hoogte

Wij houden u via deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de impact daarvan op uw pensioenfonds. 

 

Hoe kunt u ons bereiken?

Wij zijn elke dag telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen. Gezien de huidige situatie heeft e-mail onze voorkeur.

Persoonlijke pensioengesprekken en bijeenkomsten bij ons op kantoor komen de rest van het jaar te vervallen. De bijeenkomsten worden online in de vorm van een webinar georganiseerd.

De financiële impact van het coronavirus op uw pensioen

Sinds augustus zijn het aantal corona besmettingen toch weer gaan oplopen in Europa.  Het hoogste aantal coronabesmettingen en sterfgevallen wereldwijd is geregistreerd in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en India. Macro-economische cijfers geven een gemengd beeld. De daling van de rente heeft een sterk positieve invloed op de huizenmarkt, maar overheidssteun om verlies van arbeidsplaatsen te beperken blijft cruciaal. Veel bedrijven hebben een inkrimping van arbeidsplaatsen aangekondigd.

Het effect van de corona-uitbraak op de actuele dekkingsgraad is met name groot door de daling van de rente. Door het zeer ruime monetaire beleid zal de rente voorlopig laag blijven. De positieve trend van aandelenkoersen die na het eerste kwartaal is ingezet houdt nog steeds aan, maar zwakt wel af. Aandelen in de technologiesector hebben hiervan geprofiteerd, maar aandelen in de energie- en financiële sector juist niet. Ook beursgenoteerd vastgoed heeft het moeilijk.

Financiële positie van het fonds

Kan de waarde van mijn NAP dalen door de gedaalde aandelenkoersen?

We krijgen veel vragen over de impact van de coronacrisis op de waarde van de NAP. De NAP is geen spaar- of beleggingsrekening, maar een pensioenproduct. Met de premie die u inlegt, koopt u een levenslang netto pensioen in. 

Omdat de NAP een pensioenproduct is, beweegt het mee met de financiële situatie van het fonds. Gaat het goed met fonds dan kan het fonds de NAP en het basispensioen indexeren. Begin 2019 is de NAP bijvoorbeeld met 0,62% verhoogd voor deelnemers die nog pensioen opbouwen (gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2019). Gaat het minder goed, dan moet het fonds als uiterste redmiddel het basispensioen en de NAP korten. 

Dat gebeurt niet direct. De financiële positie van het fonds aan het einde van het jaar is daarbij van belang.

Leg uw e-mailadres vast

Controleer ook of u uw e-mailadres hebt vastgelegd in MijnKLMPensioen. U ontvangt dan een e-mail als er nieuwe post voor u klaarstaat in Mijn documenten. Zo houdt u meteen uw pensioenpost overzichtelijk bij elkaar.

E-mailadres controleren