Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over de nieuwe pensioenregeling. Vindt u het antwoord op uw vraag niet terug? Stuur ons uw vraag via communicatie@blueskygroup.nl. Wij kunnen nog geen antwoord geven op specifieke persoonlijke vragen of vragen over de hoogte van pensioen, omdat die gegevens nog niet bekend zijn. Heeft u vragen over uw huidige persoonlijke situatie, neem dan contact op met onze collega’s van Pensioenservice (telefoonnummer (020) 426 62 30). Zij helpen u graag.

Algemene vragen

Het pensioenakkoord is de afspraak die de overheid samen met werkgevers en vakbonden in 2019 hebben gemaakt over de toekomst van ons pensioenstelsel. Sindsdien heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gewerkt aan de nieuwe regels voor pensioen.

Onze samenleving is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Zo worden mensen steeds ouder en werken mensen over het algemeen vaak niet meer hun hele leven bij één werkgever. Het is belangrijk dat het pensioenstelsel mee verandert. Daarom heeft de overheid samen met werkgevers en vakbonden een pensioenakkoord gesloten met nieuwe regels voor pensioen en AOW. Om de nieuwe regels door te kunnen voeren is de pensioenwet aangepast. De Wet toekomst pensioenen is sinds 1 juli 2023 van kracht. 

De nieuwe regels voor pensioen zijn sinds 1 juli 2023 van kracht, maar het duurt veel langer voordat de pensioenregeling hierop is aangepast. KLM, de vakbonden en het pensioenfonds krijgen nog een paar jaar de tijd om de nieuwe afspraken specifiek te maken voor de eigen pensioenregeling en om de uitvoering hiervan voor te bereiden. De invoering moet uiterlijk 1 januari 2028 geregeld zijn.

De reden dat wij de ambitie hebben om per 1 januari 2026 over te gaan heeft met meerdere factoren te maken. Allereerst is het niet verstandig om tot het laatste moment te wachten, zo hebben wij reservetijd ingebouwd mochten wij onverhoopt tegen zaken aanlopen. Daarnaast heeft het pensioenfonds een uitvoeringsovereenkomst met KLM om het pensioen uit te voeren. Deze overeenkomst eindigt op 1 januari 2026. Het is dan ook een natuurlijk moment om vanaf die datum te starten met de nieuwe regeling. Ook de andere KLM-fondsen gaan per 1 januari 2026 over. De werkgever, bonden en het fonds vinden het belangrijk dat alle werknemers van KLM op hetzelfde moment overgaan naar de nieuwe regeling.

Ik bouw pensioen op

Voorlopig verandert er nog niks. Uw pensioenopbouw blijven we uitvoeren volgens de huidige pensioenregeling. KLM en de vakbonden maken nieuwe afspraken. Als die er zijn, komt er een nieuwe pensioenregeling. Wij hebben de ambitie om per 1 januari 2026 over te gaan op de nieuwe regeling.

Of u nu voor of na de overgang met pensioen gaat, de waarde van uw pensioen gaat over naar de nieuwe regeling. Bent u van plan om in 2025 of 2026 met pensioen te gaan, bezoek dan een Pensioen In Zicht bijeenkomst. De geplande data voor deze bijeenkomsten vindt u op de website: Evenementen | klmcabinefonds.nl

Ik ontvang pensioen

Ja, ook als u al pensioen ontvangt krijgt u te maken met nieuwe regels voor uw pensioen. 

Ons streven is om de nieuwe regeling in te laten gaan op 1 januari 2026. Twee a drie maanden voor deze datum ontvangt u een eerste berekening van uw pensioenuitkering in de nieuwe pensioenregeling. 

Veelgestelde vragen Cabine Pensioenplein

Tijdens Cabine Pensioenplein in november en december hebben wij video's laten zien waarin de nieuwe regeling wordt uitgelegd. De vragen die naar aanleiding van deze video's zijn gesteld, hebben wij verzameld in onderstaand overzicht. De video's bekijkt u hier

Nee dat is niet zo. Het pensioen dat u al hebt opgebouwd tot de start van de nieuwe regeling wordt door het pensioenfonds omgezet naar een persoonlijk pensioenvermogen in de nieuwe regeling (het zogeheten ‘invaren’). Bij dit omzetten gaat geen geld verloren. Het pensioenfonds berekent precies wat de waarde is van uw pensioenuitkering of het pensioen dat u hebt opgebouwd. Die waarde gaat over naar de nieuwe regeling.

Of u nu voor of na de overgang met pensioen gaat, de waarde van uw pensioen gaat over naar de nieuwe regeling. Bent u van plan om in 2025 of 2026 met pensioen te gaan, bezoek dan een Pensioen In Zicht bijeenkomst. De geplande data voor deze bijeenkomsten vindt u op de website: Evenementen | klmcabinefonds.nl

Nee. Het feit dat u een persoonlijk vermogen voor uw pensioen krijgt, kan de indruk wekken dat dit persoonlijk vermogen ook op kan raken en dat u er dan helemaal alleen voorstaat. Maar ook in de nieuwe pensioenregeling blijft er sprake van ‘solidariteit’ met andere deelnemers in ons pensioenfonds. Ook als u langer leeft dan gemiddeld, ontvangt u levenslang pensioen, omdat andere deelnemers minder lang leven. Dit risico wordt met elkaar gedeeld. 

Is er meer geld in kas bij het fonds dan de waarde van alle pensioenen bij elkaar? Dan wordt het geld dat ‘over’ is volgens een aantal spelregels verdeeld over de wettelijk verplichte reserve, de solidariteitsreserve en de compensatie. Deze doelen kunnen we halen als de dekkingsgraad op het moment dat we overgaan zo’n 110% is. Wat daarna overblijft wordt verdeeld over alle deelnemers naar rato van het persoonlijk pensioenvermogen. De dekkingsgraad van 1 januari 2026 is bepalend voor hoeveel vermogen er verdeeld kan worden over alle deelnemers. 

De continuïteit van het vermogensbeheer voor het pensioenfonds blijft vanzelfsprekend gewaarborgd. Achmea Investment Management is een professionele en gerenommeerde partij met veel ervaring in het beheren van pensioengelden. Achmea Investment Management neemt alle medewerkers van de vermogensbeheeractiviteiten van Blue Sky Group over, net als alle vermogensbeheeractiviteiten zelf. Deze professionals, die al jaren met hun expertise zorgen voor goede resultaten, zullen hun werkzaamheden voortzetten binnen Achmea Investment Management. U als deelnemer merkt dus niets van deze overgang.

Iedere deelnemer gaat over naar de nieuwe regeling met het al opgebouwde pensioen in de huidige regeling. Berekeningen tonen aan dat dit persoonlijk pensioenvermogen samen met de premie en het behaalde rendement in de nieuwe regeling op pensioendatum een gelijkwaardig pensioen oplevert.

Het is in de nieuwe regeling niet langer mogelijk om tijdelijk extra partnerpensioen mee te verzekeren. Wel kunt u ervoor kiezen om een hoger bedrag aan partnerpensioen mee te verzekeren voor uw partner. Kiest u voor partnerpensioen, dan wordt standaard 40% van het salaris uitgekeerd als u overlijdt voor uw pensioendatum, maar u kunt dit verhogen naar maximaal 50%.

Nee, want het vermogen is bestemd voor pensioen. Wel is er partnerpensioen als daarvoor gekozen is bij pensionering.

Als u pensioen ontvangt, wordt de pensioenuitkering één keer per jaar vastgesteld. Dit is het bedrag dat u dan maandelijks ontvangt. Uw pensioenuitkering gaat niet maandelijks fluctueren. 

De keuzes die u hebt gemaakt bij pensionering blijven gehandhaafd. De hoogte kan wel veranderen, omdat u pensioen gaat ontvangen volgens de nieuwe pensioenregeling. De bedoeling is dat deze minimaal gelijk is aan wat u nu ontvangt.

Klopt deze nieuwe keuze zit eraan te komen en noemen we ‘bedrag ineens’. De wetgeving is nog niet rond, het voorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen. Bedrag ineens houdt in dat u bij pensionering maximaal 10% in één keer kunt laten uitbetalen. Let wel op een aantal zaken. 1. 10% in een keer opnemen, kan financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat u bepaalde toeslagen ontvangt, die dan vervallen. 2. Uw levenslange pensioenuitkering wordt lager. 3. Er zijn een aantal situaties waarin u niet kunt kiezen voor bedrag ineens. Het kan bijvoorbeeld niet in combinatie met hoog-laag pensioen. Meer over bedrag ineens leest u in dit nieuwsbericht.

Begrippenlijst

Afspraken die de overheid met landelijke werkgevers- en werknemersorganisaties heeft gemaakt over een nieuw pensioenstelsel.

Het stelsel waarop de pensioenvoorziening in een land is gebaseerd.

De wet waarin nieuwe regels vanuit de overheid voor de pensioenen zijn vastgelegd. Dit zijn de regels waaraan onder andere werkgevers en pensioenfondsen zich moeten houden.

De afspraken die een werkgever samen met de werknemersverenigingen maakt op basis van de nieuwe pensioenwetgeving die betrekking hebben op het arbeidsvoorwaardelijk pensioen.

Een solidaire premieregeling heeft een aantal kenmerkende, gezamenlijke elementen. 

  • Eén collectief beleggingsbeleid voor alle pensioenfondsdeelnemers. 
  • Het rendement en de financiële risico’s worden toebedeeld aan leeftijdsgroepen op basis van vooraf vastgestelde regels.
  • De premie wordt samen met de premie van de andere pensioenfondsdeelnemers collectief beheerd en belegd waarbij het risico wordt afgebouwd wanneer de pensioendatum dichterbij komt. 
  • Een verplichte solidariteitsreserve. Dit is een buffer om schommelingen op de financiële markten op te vangen en risico’s te delen. 

Flexibel wil zeggen dat deelnemers een aantal individuele keuzes hebben, zoals de manier waarop het eigen pensioenvermogen belegd gaat worden. Daarnaast kan de deelnemer op de pensioendatum kiezen tussen een vaste pensioenuitkering of een variabele pensioenuitkering. Bij de variabele uitkering blijven we het pensioenvermogen beleggen, ook als de deelnemer al een pensioenuitkering ontvangt. Ten slotte kunnen bepaalde risico’s collectief worden gedeeld via de risicodelingsreserve, maar het is geen verplicht onderdeel van de regeling.

Gezamenlijke buffer om bijvoorbeeld grote schommelingen op de financiële markten op te vangen en risico’s te delen. De werkgever en de werknemersorganisaties maken afspraken over de doelen waarvoor de solidariteitsreserve mag worden ingezet.

De pensioenpremie die een werknemer samen met de werkgever betaalt voor het pensioen vormt samen met de beleggingsopbrengsten en de waarde van het omgezette pensioen een persoonlijk pensioenvermogen.

Het omzetten van pensioenen van de oude naar de nieuwe pensioenregeling.

Pensioenuitkering voor partner en/of kinderen mocht u komen te overlijden.