Pensioen 123 Laag 2

Eindloon

De eindloonregeling

Ieder jaar bouwt u een stukje van uw pensioen op. Het pensioen dat u zo opbouwt is met name gebaseerd op het salaris dat u aan het eind van uw loopbaan verdient. Dit heet een eindloonregeling. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u dit pensioen zolang u leeft.

De uiteindelijke hoogte van uw pensioen is onzeker, omdat de pensioenregeling gefinancierd wordt op basis van CDC. CDC is de afkorting van Collective Defined Contribution (collectieve beschikbare premieregeling).

U bouwt pensioen op in een eindloonregeling

Voor elk jaar dienstverband bij KLM bouwt u pensioen op over een deel van uw salaris. U bouwt niet over uw hele salaris pensioen op. Uw pensioenfonds houdt namelijk rekening met de AOW die u van de overheid ontvangt als u met pensioen gaat. Het deel van uw loon waarover uw geen pensioen opbouwt, heet ‘franchise’.

Over uw salaris minus de franchise bouwt u ouderdomspensioen op. Het totale pensioen dat u opbouwt is met name gebaseerd op het salaris dat u verdient aan het eind van uw loopbaan. Dit heet een eindloonregeling. Vanaf uw 60ste ontvangt u dit pensioenbedrag elke maand, zo lang u leeft.