Veelgestelde vragen

Heeft u een algemene vraag over de nieuwe regels voor pensioen, maar vindt u het antwoord op uw vraag niet terug bij de veelgestelde vragen? Stuur ons uw vraag via communicatie@blueskygroup.nl. We kunnen niet beloven dat we u een persoonlijk antwoord sturen, maar als uw vraag vaker gesteld wordt door meerdere deelnemers, nemen we uw vraag op bij de veelgestelde vragen. Wij kunnen nog geen antwoord geven op specifieke persoonlijke vragen of vragen over de hoogte van pensioen, omdat die gegevens nog niet bekend zijn. Heeft u vragen over uw huidige persoonlijke situatie, neem dan contact op met onze collega’s van Pensioenservice (telefoonnummer (020) 426 62 30). Zij helpen u graag.

Ik ontvang nog geen pensioen en wil meer weten over wat de nieuwe regels voor mij betekenen

Het pensioenakkoord is de afspraak die de overheid samen met werkgevers en vakbonden in 2019 hebben gemaakt over de toekomst van ons pensioenstelsel. Sindsdien heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gewerkt aan de nieuwe regels voor pensioen.

Onze samenleving is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Zo worden mensen steeds ouder en werken mensen over het algemeen vaak niet meer hun hele leven bij één werkgever. Het is belangrijk dat het pensioenstelsel mee verandert. Daarom heeft de overheid samen met werkgevers en vakbonden een pensioenakkoord gesloten met nieuwe regels voor pensioen en AOW. Om de nieuwe regels door te kunnen voeren is de pensioenwet aangepast. De Wet toekomst pensioenen is sinds 1 juli 2023 van kracht. 

De nieuwe regels voor pensioen zijn sinds 1 juli 2023 van kracht, maar het duurt veel langer voordat de pensioenregeling hierop is aangepast. KLM, de vakbonden en het pensioenfonds krijgen nog een paar jaar de tijd om de nieuwe afspraken specifiek te maken voor de eigen pensioenregeling en om de uitvoering hiervan voor te bereiden. De invoering moet uiterlijk 1 januari 2028 geregeld zijn.

Voorlopig verandert er nog niks. Uw pensioenopbouw en pensioenuitkering blijven we uitvoeren volgens de huidige pensioenregeling. KLM en de vakbonden maken nieuwe afspraken. Als die er zijn, komt er een nieuwe pensioenregeling.

Ik ontvang al pensioen en wil meer weten over wat de nieuwe regels voor mij betekenen

Ja, ook als u al pensioen ontvangt krijgt u te maken met nieuwe regels voor uw pensioen. Wat die nieuwe regels betekenen voor uw uitkering, is helaas nog niet bekend. KLM en de vakbonden gaan hier de komende jaren afspraken over maken.

Nee, deelnemers kunnen niet persoonlijk iets doen. KLM en de vakbonden maken de keuze of de opgebouwde rechten en aanspraken op pensioen onder de nieuwe pensioenregeling komen te vallen. Dit wordt ook wel ‘invaren’ genoemd. Alle regelgeving rondom de nieuwe pensioenregels en het invaren staan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). In de Wtp is geen individueel bezwaarrecht opgenomen. Dit betekent dat deelnemers niet persoonlijk kunnen kiezen of de nieuwe regels ook voor hun pensioen gaan gelden. 

Voor gepensioneerden is er wel de VOC (Vereniging Oud-Cabinepersoneel), waar u lid van kunt worden. Via het VOC vindt het zogenoemde hoorrecht plaats op het transitieplan van de werkgever en de bonden. Op die manier kunt u dus ook uw stem laten horen. 

Daarnaast is er nog het verantwoordingsorgaan. In het verantwoordingsorgaan zitten bijvoorbeeld vertegenwoordigers van pensioengerechtigde KLM'ers en KLM'ers die in actieve dienst zijn, zodat alle belangen goed worden meegenomen en geborgd. Het verantwoordingsorgaan adviseert het bestuur en heeft een verzwaard adviesrecht over een aantal belangrijke besluiten van het bestuur aangaande het nieuwe pensioenstelsel. Tevens behartigen ook de vakbonden uw belangen. 

Het zal nog enige tijd duren voordat wij u kunnen laten zien wat de veranderingen voor uw pensioenuitkering betekenen. Uiterlijk 1 januari 2028 is de pensioenregeling aangepast. Ons streven is om de nieuwe regeling in te laten gaan op 1 januari 2026. We begrijpen dat dit een onzekere tijd is. De komende periode bepalen KLM en de vakbonden, in nauw contact met het pensioenfonds, hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien. Zij zullen toezien op een evenwichtige uitkomst voor alle (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden. Zodra keuzes zijn gemaakt, ontvangt u hier meer informatie over.

Algemene vragen

De reden dat wij de ambitie hebben om per 1 januari 2026 over te gaan heeft met meerdere factoren te maken. Allereerst is het niet verstandig om tot het laatste moment te wachten, zo hebben wij reservetijd ingebouwd mochten wij onverhoopt tegen zaken aanlopen. Daarnaast heeft het pensioenfonds een uitvoeringsovereenkomst met KLM om het pensioen uit te voeren. Deze overeenkomst eindigt op 1 januari 2026. Het is dan ook een natuurlijk moment om vanaf die datum te starten met de nieuwe regeling. Ook de andere KLM-fondsen gaan per 1 januari 2026 over. De werkgever, bonden en het fonds vinden het belangrijk dat alle werknemers van KLM op hetzelfde moment overgaan naar de nieuwe regeling.

Antwoord op veelgestelde vragen

Via de website en social media hebt u vragen kunnen insturen over de Wet toekomst pensioenen. Twee van onze PIT-ers, Carla en Jolande, hebben de veelgestelde vragen voorgelegd aan uitvoerend bestuursleden Selma Smit en Peter Dorrestijn. Daarbij zoomen ze in op: wat gaat er veranderen, wat blijft hetzelfde en hoe ziet het proces eruit? In de video ‘Uw vragen over de Wet toekomst pensioenen beantwoord’ kunt u het interview bekijken.  

Tijdlijn

Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel.

De Eerste en Tweede Kamer hebben de Wet toekomst pensioenen goedgekeurd.

De nieuwe wetgeving gaat in. KLM en de vakbonden maken afspraken over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Wij helpen hen hierbij. We zijn al met de voorbereidingen begonnen.

KLM en de vakbonden nemen een besluit over uw nieuwe pensioenregeling.

Dit is de uiterlijke datum waarop de nieuwe pensioenregeling moet ingaan. Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel streeft naar een ingangsdatum van de nieuwe regeling op 1 januari 2026. 

Begrippenlijst

Afspraken die de overheid met landelijke werkgevers- en werknemersorganisaties heeft gemaakt over een nieuw pensioenstelsel.

Het stelsel waarop de pensioenvoorziening in een land is gebaseerd.

De wet waarin nieuwe regels vanuit de overheid voor de pensioenen zijn vastgelegd. Dit zijn de regels waaraan onder andere werkgevers en pensioenfondsen zich moeten houden.

De afspraken die een werkgever samen met de werknemersverenigingen maakt op basis van de nieuwe pensioenwetgeving die betrekking hebben op het arbeidsvoorwaardelijk pensioen.

Een solidaire premieregeling heeft een aantal kenmerkende, gezamenlijke elementen. 

  • Eén collectief beleggingsbeleid voor alle pensioenfondsdeelnemers. 
  • Het rendement en de financiële risico’s worden toebedeeld aan leeftijdsgroepen op basis van vooraf vastgestelde regels.
  • De premie wordt samen met de premie van de andere pensioenfondsdeelnemers collectief beheerd en belegd waarbij het risico wordt afgebouwd wanneer de pensioendatum dichterbij komt. 
  • Een verplichte solidariteitsreserve. Dit is een buffer om schommelingen op de financiële markten op te vangen en risico’s te delen. 

Flexibel wil zeggen dat deelnemers een aantal individuele keuzes hebben, zoals de manier waarop het eigen pensioenvermogen belegd gaat worden. Daarnaast kan de deelnemer op de pensioendatum kiezen tussen een vaste pensioenuitkering of een variabele pensioenuitkering. Bij de variabele uitkering blijven we het pensioenvermogen beleggen, ook als de deelnemer al een pensioenuitkering ontvangt. Ten slotte kunnen bepaalde risico’s collectief worden gedeeld via de risicodelingsreserve, maar het is geen verplicht onderdeel van de regeling.

Gezamenlijke buffer om bijvoorbeeld grote schommelingen op de financiële markten op te vangen en risico’s te delen. De werkgever en de werknemersorganisaties maken afspraken over de doelen waarvoor de solidariteitsreserve mag worden ingezet.

De pensioenpremie die een werknemer samen met de werkgever betaalt voor het pensioen vormt samen met de beleggingsopbrengsten en de waarde van het omgezette pensioen een persoonlijk pensioenvermogen.

Het omzetten van pensioenen van de oude naar de nieuwe pensioenregeling.

Pensioenuitkering voor partner en/of kinderen mocht u komen te overlijden.