Interview

Wonen in het buitenland: Wat betekent het voor uw pensioen?

1 juli 2024

Wie veel naar het buitenland vliegt, kan natuurlijk in de verleiding komen om er ook te gaan wonen. Op een mooie plek, lekker weer, veel ruimte of prachtige natuur: redenen genoeg. Een flink aantal deelnemers van het pensioenfonds hebt die droom waargemaakt. Maar hoe zit het dan met pensioen, nu of later? Cabin Attendant en PIT-er Alexander (56) deelt graag zijn ervaringen vanuit Spanje.

Genieten van het avontuur
‘Ik woon sinds een paar jaar in een comunidad  in de buurt van Malaga. Ik had al langer het plan om na mijn pensionering te emigreren, om te genieten en om voor het avontuur te gaan. Maar een paar jaar geleden vroeg ik me af: waarom zou ik nu niet gaan? En dat bleek prima te kunnen. Mijn zonnige ideaal was een Grieks eiland, maar je moet wel makkelijk heen en weer naar Amsterdam kunnen. Daarom werd het Spanje. Ik vlieg gemiddeld drie tot vier keer per maand op en neer. Het is, zoals ze in de VS zeggen, ‘a hell of a commute’, maar ik heb het er graag voor over. Trouwens, handig om te weten: voor het verlengen van mijn paspoort kan ik op Schiphol terecht bij een loket van de gemeente Haarlemmermeer, heel handig. Dan hoef ik niet naar Madrid.’

Meer dan een rekensom
‘Emigreren moet meer zijn dan een rekensom, je moet het niet alleen voor het geld wel of niet doen. Je uitschrijven uit Nederland is echt een stap en het kan ook tegenvallen, ik ken de verhalen van mensen die vereenzamen. Je moet ervoor gebakken zijn. Ik blijf hier nog wel even, ik ga binnenkort verhuizen naar een andere woning in de regio, met een mooier uitzicht en op een rustigere plek. En rust kan ik goed gebruiken als contrast met mijn werk, waarbij ik de hele dag 400 mensen om me heen heb. 

Ik denk niet dat ik nog terugga naar Nederland. Sterker nog, na mijn pensionering wil ik het liefst emigreren naar Indonesië. Maar: nu ik hier woon, kom ik er wel achter hoe goed alles in Nederland geregeld is. Dat merk je pas als je weg bent.  Al het regelwerk hier is bureaucratischer, moeilijker en het duurt veel langer. Maar je hoort mij niet klagen!’

Zelf het initiatief nemen
‘Mijn belangrijkste pensioentip is dat je er niet vanuit moet gaan dat alles blijft zoals het is op het moment dat je emigreert en dat er ook op het gebied van pensioen veel kan veranderen. Het gaat niet alleen om het veranderen van een woonplek. Zo kan het zijn dat je geen AOW meer opbouwt als je in het buitenland woont. Maar, als je wel in Nederland blijft werken, zoals ik, dan blijft de AOW meestal verzekerd. Dat moet je zelf goed in de gaten houden en op tijd zelf initiatief nemen en reserves opbouwen mocht dat nodig zijn. Ik spaar al sinds mijn 25ste voor extra pensioen en daar ben ik nu erg blij mee, want het is straks een lekker extra potje.’

Vliegtuig KLM

Emigratieplannen? Dit zijn de tips

  • Je standplaats blijft zolang je werkt Amsterdam, dus moet je zorgen dat je de dag voor je vlucht weer in Nederland bent. Dan is het voor KLM geen probleem. Maar het kost natuurlijk wel extra tijd en geld.
  • Woon je in het buitenland of verhuis je tijdens je pensioen naar het buitenland? Dan verandert er niets aan je bruto pensioen.
  • Afhankelijk van het land waar je gaat wonen, kun je aanspraak maken op medische zorg op kosten van Nederland.
  • Zolang je nog gewoon een Nederlandse werkgever hebt, blijf je gewoon AOW-premie afdragen. Anders wordt het wanneer je vóór je AOW-leeftijd stopt en in het buitenland woont; dan mis je 2% AOW voor elk jaar tot je AOW-leeftijd dat je niet in Nederland woont. Het is wel mogelijk om een vrijwillige AOW-verzekering af te sluiten bij de Sociale Verzekeringsbank.
  • Als je in Nederland pensioen opbouwt, heb je een fiscaal voordeel. Daarom krijg er bij je vertrek een zogenoemde conserverende aanslag van de Belastingdienst. Na tien jaar in het buitenland kun je om kwijtschelding vragen. 
  • Wie al een DigiD heeft en naar het buitenland verhuist, kan het blijven gebruiken. En  wie in het buitenland woont en een Burgerservicenummer heeft, kan ook een DigiD aanvragen. Met DigiD kun je ook inloggen bij organisaties in andere landen Meer info op www.digid.nl/buitenland