Interview

Jacqueline Schaefer (63) maakte gebruik van de vrijwillige vertrekregeling

24 juni 2021

Eerder met pensioen door de vrijwillige vertrekregeling

Jacqueline Schaefer (63) vloog 34 jaar en maakte in november 2019 gebruik van de vrijwillige vertrekregeling (VVR). Een paar maanden later kwam de coronacrisis. Ze leeft enorm mee met haar collega’s in deze onzekere tijden.

Er ging een wereld voor me open

‘In november 2019 heb ik gebruik gemaakt van de VVR, nadat ik in het begin van dat jaar een informatiebijeenkomst had bezocht. Ik heb rustig alle informatie op me in laten werken en uiteindelijk na lang wikken en wegen besloten om te stoppen met vliegen. Enkele jaren daarvoor was ik al naar een dag van het pensioenfonds (georganiseerd door Blue Sky Group) geweest, omdat ik graag meer wilde weten over het pensioen. Er ging een wereld voor me open.

Toen ik begon met vliegen was ik absoluut niet bezig met mijn pensioen, dat was nog zo ver weg. Deze houding zag ik ook bij een aantal collega’s. Om die reden ben ik in het verleden ook PIT-er geweest. Ik wilde zelf meer weten over mijn pensioen en op deze wijze kon ik ook proberen collega’s ervan bewust te maken dat een pensioen toch echt belangrijk is. Zo heb ik onder meer uitgelegd hoe ze op de website Mijn planner kunnen gebruiken, verteld wat de voordelen zijn van het Netto Aanvullend Pensioen (NAP) en ze geadviseerd dat ze altijd contact kunnen opnemen met Blue Sky Group.

Doordat ik altijd gebruik heb gemaakt van de mogelijkheid om NAP op te bouwen en dit tussentijds niet heb laten uitkeren, kon ik eerder met pensioen. Het is prettig dat dit bedrag nu wordt opgeteld bij mijn pensioen.' 

Eerst maar even bijkomen

'Het vliegen heb ik als heel erg leuk ervaren, onder meer de dynamiek aan boord, het optrekken en lachen met collega’s en vergeet niet het ‘beppen’ op de klapbank bij de deur gedurende de vlucht. Er worden mooie gesprekken gevoerd daarboven in de lucht. Afgelopen zomer zei mijn ex-man tegen mij: ‘Ik vind het heerlijk voor je dat je niet meer vliegt, maar ik mis wel de verhalen als je weer thuis bent’. Ik ben gestopt met vliegen omdat ik merkte dat mijn lijf niet meer wilde; het was mooi geweest. Ik volg nu nog veel van KLM en ik leef ontzettend mee met mijn collega’s in deze barre tijd.

Wat het leven mij brengt na KLM weet ik nog niet. Ik heb vooralsnog geen grote plannen. Afgelopen december is mijn ex-man overleden aan de gevolgen van corona. Onze kinderen en ik hebben het moeilijk, het is een enorm zware tijd. Wellicht dat ik nog een keer naar mijn broer ga die in Zuid-Afrika woont, maar laat me eerst maar even bijkomen.’

Veelgestelde vragen

 • Het overzicht ‘Afbouwen naar pensioen’ zet vijf manieren van afbouwen richting pensioen voor u op een rij.

 • Hebt u pensioen opgebouwd in de Netto Aanvullend Pensioenregeling (NAP)? Dan ontvangt u tegelijk met de informatie over uw pensioeningang een formulier voor de uitkering van uw NAP.

  U kunt uw NAP op drie manieren op uw pensioendatum laten uitkeren:

  • Zolang u leeft, waarbij u maandelijks een gelijk bedrag ontvangt;
  • Tijdelijk, tot aan uw AOW-ingangsdatum. U ontvangt dan een maandelijks bedrag tot u de AOW-leeftijd bereikt. Na uw AOW-leeftijd wordt er dan niets meer uitgekeerd;
  • Afkoop, waarbij u de waarde van uw NAP in één keer bij uw eerste pensioenbetaling ontvangt.

   

  • Doordat u eerder met pensioen gaat, stopt u eerder met het opbouwen van uw pensioen.
  • Tegelijkertijd moet uw pensioen over meer jaren worden uitgekeerd.
  • We kunnen de premie die u heeft betaald minder lang beleggen.

  Hierdoor wordt uw pensioenuitkering lager als u voor uw zestigste met pensioen gaat. Hoe later u met pensioen gaat hoe hoger uw uiteindelijke maandelijkse pensioenuitkering is.

 • U kunt ervoor kiezen om eerst een hoger en daarna een lager pensioen te ontvangen. Of andersom. Deelnemers kiezen vaak voor eerst een hoger pensioen en daarna lager als ze het gemis aan AOW tot aan de AOW-leeftijd willen compenseren met extra pensioen. 

  NB: de lage pensioenuitkering moet minimaal 75% van de hoge pensioenuitkering zijn.

   

 • Standaard is het partnerpensioen 70% van het ouderdomspensioen. Er zijn ook andere verhoudingen mogelijk, zoals 100:90, 100:80, 100:60 en 100:50.

  U kunt deze keuze alleen maken als u op uw pensioendatum een partner hebt.