Nieuws

Geactualiseerd herstelplan ingediend

14 april 2020

Het fonds heeft eind maart 2020 een geactualiseerd herstelplan bij De Nederlandsche Bank (DNB) ingediend. Dit moest omdat de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds op 31 december 2019 (104,9%) lager was dan de vereiste dekkingsgraad (124,3%). Dat betekent dat het pensioenfonds op die datum onvoldoende financiële buffers had. 

Wat staat er in het herstelplan?

Het herstelplan is een doorrekening van het huidige beleid naar de toekomst. Het laat zien of het pensioenfonds binnen 10 jaar weer voldoende financiële buffers heeft. De beleidsdekkingsgraad is dan weer minimaal even hoog als de vereiste dekkingsgraad. Lukt dit niet, dan moet het pensioenfonds aanvullende maatregelen nemen, zoals het verlagen van de opgebouwde pensioenen en de pensioenuitkeringen. Ook in de NAP-regeling.

Wat is er veranderd in vergelijking met het herstelplan van vorig jaar?

De berekeningen in het geactualiseerde herstelplan laten zien dat het langer duurt voordat het pensioenfonds uit herstel is. Vorig jaar zou dat in 2025 zijn, nu is dat 2028. Dit komt deels door de lagere dekkingsgraad eind 2019 in vergelijking met eind 2018. Ook heeft het ermee te maken dat we met minder gunstige uitgangspunten ons herstel moeten berekenen zoals de lagere rente dan voorheen. Die uitgangspunten stelt de overheid vast.

Wat betekent dit geactualiseerde herstelplan voor mijn pensioen?

Als de wereld zich beweegt volgens het herstelplan betekent dit dat uw pensioen een langere periode niet (volledig) geïndexeerd kan worden. Maar dat het fonds in 2028 wel weer voldoende financiële buffers heeft. 



Impact Coronavirus

We hebben de eerste maanden van dit jaar echter al gezien dat de wereld zich niet volgens het herstelplan beweegt. De impact van het coronavirus op de financiële positie van het pensioenfonds is aanzienlijk. We lopen nu dus al achter op het verwachte pad. Op dit moment heeft dat geen gevolgen voor uw pensioen.



De financiële positie van het pensioenfonds aan het eind van het jaar is belangrijk. Ligt de actuele dekkingsgraad dan onder de kritische dekkingsgraad dan moet het pensioenfonds alle opgebouwde pensioenen en de pensioenuitkeringen verlagen. Ook in de NAP-regeling. Het lukt het pensioenfonds dan niet om binnen tien jaar op het niveau van de vereiste dekkingsgraad te komen. De kritische dekkingsgraad is op dit moment 92%.



Hoe blijf ik op de hoogte van de financiële positie van het pensioenfonds?

Wij houden u op de hoogte van de financiële positie van het pensioenfonds via deze website, onze Facebookpagina, de maandelijkse NWSflits, het kwartaalbericht en Focus.

Veelgestelde vragen

Zolang de financiële situatie onvoldoende blijft, moet het pensioenfonds ieder jaar een herstelplan opstellen en indienen bij DNB.

Bij de berekeningen in het herstelplan worden aannames gemaakt. Voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de rente en het rendement. In de loop van het jaar kan de werkelijke ontwikkeling afwijken van deze aannames. Daarom moet het fonds ieder jaar een geactualiseerd herstelplan opstellen.

In de afgelopen jaren waren de ontwikkelingen minder gunstig dan we in eerdere herstelplannen aannamen. Hierdoor duurt het langer voordat het fonds uit herstel is.

Het pensioenfonds is hersteld als de beleidsdekkingsgraad minimaal gelijk is aan de vereiste dekkingsgraad. Het pensioenfonds heeft dan weer voldoende financiële buffers. Per 31 december 2022 heet het pensioenfonds weer voldoende buffers en is hiermee uit herstel.

Een pensioenfonds moet buffers hebben, omdat de toekomst onzeker is. Zo zorgen we ervoor dat we ook bij financiële tegenvallers iedereen een pensioen kunnen uitbetalen.

Als het vermogen van het pensioenfonds net zo groot is als de uitstaande verplichtingen die het fonds aan de (gewezen) deelnemers en gepensioneerden heeft, als er dus precies genoeg geld is om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen, dan is de dekkingsgraad 100%. Dat lijkt goed genoeg, maar dat is het niet. Een pensioenfonds moet buffers hebben, omdat de toekomst onzeker is. Zo zorgen we ervoor dat we ook bij financiële tegenvallers iedereen een pensioen kunnen uitbetalen.

Op de pagina Financiële positie vindt u maandelijkse updates over de financiële positie van het pensioenfonds.

Als de actuele dekkingsgraad op 31 december onder de kritische dekkingsgraad ligt kan het pensioen gekort worden. Het pensioen mag deze korting uitsmeren over 12 jaar, het is namelijk voorwaardelijk.

De korting in jaar één is wel onvoorwaardelijk. Het jaar erop wordt opnieuw een herstelplan opgesteld en wordt opnieuw gekeken of een korting nodig is, en zo ja hoe hoog deze is.