Begin 2022 zijn de pensioenen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers met 0,31% verhoogd. Het verhogen van pensioenen heet in vaktermen indexatie. In oktober 2022 kondigde het bestuur op grond van een tijdelijke wetgeving een extra verhoging van 3,09% aan voor deze groepen. Dat maakte dat de pensioenen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers in 2022 in totaal met 3,4% zijn verhoogd. Voor de actieve deelnemers was dit helaas niet aan de orde, omdat voor hen bij (extra) indexatie de stijging van de lonen in 2021 bij KLM als maatstaf geldt en die was helaas 0%. Het bestuur houdt bij elke beslissing rekening met de belangen van alle groepen deelnemers met als doel een evenwichtige belangenafweging. Hieronder vertellen wij u graag meer over hoe wij dit hebben meegenomen in ons besluit om in 2022 een extra indexatie toe te kennen aan de pensioengerechtigden en gewezen deelnemers.
Complex proces
Het toekennen van de extra verhoging was een complex proces waar we als bestuur ook de tijd voor hebben genomen. Verschillende belangen zijn meegewogen. Bijvoorbeeld, wat betekende een extra indexatie van de pensioenen in 2022 voor de indexatie van de pensioenen voor alle groepen deelnemers per 1 januari 2023? Maar het bestuur keek ook of de financiƫle gevolgen van de extra indexatie voor de verschillende groepen deelnemers evenwichtig waren, en daarmee ook voor de actieve deelnemers waaraan helaas door het ontbreken van een loonstijging bij KLM in 2021 geen extra indexatie kon worden toegekend.
Het effect is afhankelijk van leeftijd
Het effect op de pensioenen door de extra verhoging is per leeftijdsgroep anders. Hierbij is geen onderscheid gemaakt of u een actieve of gewezen deelnemer bent. Hiernaast, in de grafiek, ziet u wat het verwachte effect is op de pensioenen per leeftijdsgroep. Het gaat dan over een periode van maximaal 60 jaar. Het effect is afhankelijk van leeftijd en de hoogte van het (opgebouwde) pensioen. Hoe ouder de deelnemer, hoe positiever het effect. Aan de andere kant geldt dat voor de nog niet gepensioneerde deelnemers het effect veelal licht negatief is. Goed om te benadrukken is dat dit een verwachting is op basis van wat we nu op dit moment weten. Het effect hangt ook af van de economische ontwikkelingen. Daarom hebben we gekeken naar de pensioenen onder normale omstandigheden (de blauwe balken) en naar de pensioenen als het economisch tegenzit (de oranje balken).
Wat betekent de extra verhoging nu concreet voor de pensioenen?
- De extra verhoging is allereerst positief voor gepensioneerden (tot bijna 2%). Dit komt vooral doordat de uitkeringen van de gepensioneerden direct omhoog zijn gegaan bij het toekennen van de extra verhoging. Zij kregen meteen een hoger pensioen.
- De verhoging is negatief voor jongere deelnemers (tot -0,3%). Door de extra verhoging hebben wij meer geld uitgekeerd en hebben we dus een lager vermogen voor indexatie in de toekomst. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de jongste deelnemers nog heel lang pensioen opbouwen. Hierdoor is het effect op hun uiteindelijke pensioen erg klein.
Waarom is er gekozen voor een extra verhoging ondanks negatieve effecten voor actieve deelnemers?
Het is ons doel om een waardevast pensioen te bieden. Jaarlijks wordt geld door inflatie minder waard. Dat betekent dat je dit jaar met hetzelfde geld minder kunt kopen dan vorig jaar. Gepensioneerden merken dit direct in hun portemonnee, terwijl de deelnemers die nog pensioen opbouwen nog gelegenheid hebben om dit bij hun verdere opbouw te compenseren. Daarom is het van belang om pensioenen, wanneer de financiƫle situatie van het fonds het toelaat, te verhogen. Kortom, als we de verhoging niet hadden toegepast dan waren de korte-termijn-effecten voor de oudere doelgroepen negatief. Wij hebben er vertrouwen in dat het uiteindelijke effect op de pensioenen van de nog actieve deelnemers dusdanig klein is, dat dit nog gecompenseerd kan worden en daarmee niet nadelig hoeft te zijn.
Hebt u vragen?
Dan kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur contact met ons op nemen via telefoon of e-mail.