Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Uw NAP eerder of later laten ingaan

Print deze pagina

Uw NAP eerder of later laten ingaan

In de basisregeling van Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel is de pensioenleeftijd 60 jaar. Dat geldt ook voor de NAP. U kunt er ook voor kiezen langer door te werken, uiterlijk tot uw AOW-leeftijd. Als u dat wilt en KLM/KLC stemt in met verlenging van uw dienstverband, stellen we het uitbetalen van uw pensioen (basis en NAP) uit totdat u echt met pensioen gaat.

Gaat u later met pensioen? Dan wordt uw pensioen (basis en NAP) hoger. Kijk voor meer informatie over de verhoging van uw pensioen in MijnKLMPensioen. 

U kunt uw pensioen ook eerder in laten gaan, op z’n vroegst op uw 50e. Hierdoor wordt uw pensioen (basis en NAP) lager. Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. De pensioenopbouw stopt eerder en uw pensioen wordt verlaagd.

Tot slot kunt u ook kiezen voor deeltijdpensioen.

Wilt u eerder, later of met deeltijdpensioen? Vraag dit dan een half jaar voor de gewenste ingangsdatum aan en bespreek dit met uw werkgever.

Veelgestelde vragen

Vanaf 1 januari 2021 rekenen we met een lagere rekenrente voor de NAP. Omdat de nieuwe rekenrente sinds 21 oktober verwerkt is in MijnKLMPensioen, kunt u dit jaar uiterlijk 30 november 2020 uw NAP-keuzes doorgeven. Voorgaande jaren was dit altijd 1 oktober. 

U kunt op elk gewenst moment de uitkering van uw NAP aan uw erfgenamen regelen in Mijn NAP in MijnKLMPensioen.

De NAP is in 2006, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004, geïntroduceerd toen de pensioenleeftijd werd verhoogd van 56 naar 60 jaar. De NAP is bedoeld om extra pensioen op te bouwen om vóór de normpensioenleeftijd van 60 jaar met pensioen te kunnen gaan. Tot 2015 was er sprake van een verplichte deelname aan de NAP-regeling. Vanaf 2015 is deelname vrijwillig. U bepaalt zelf of u extra pensioen wilt opbouwen.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage