Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Drie uitkeringen

Print deze pagina

NAP-keuzes bij pensionering

Op het moment dat u met pensioen gaat, kunt u kiezen uit 3 uitkeringen:

  • Levenslang een maandelijkse uitkering, tot uw overlijden
  • Of tijdelijk een maandelijkse uitkering, tot u AOW gaat ontvangen
  • Of in één keer

Een voordeel van een levenslange uitkering is dat u iedere maand weer uw NAP-pensioen krijgt, hoe oud u ook wordt. Kiest u voor een levenslange of tijdelijke uitkering en komt u te overlijden? Dan vloeit het eventuele resterende deel van uw NAP terug naar het pensioenfonds. Uw nabestaanden krijgen dan geen uitkering uit uw NAP.

Een voordeel van de betaling in één keer is dat u een grote som geld in één keer krijgt. Maar vervolgens moet u er zelf voor zorgen dat dit geld z’n waarde houdt. Het pensioenfonds kan het vanaf dan immers niet meer voor u beleggen. U krijgt dan ook geen maandelijkse uitkering meer uit de NAP.

Veelgestelde vragen

Vanaf 1 januari 2021 rekenen we met een lagere rekenrente voor de NAP. Omdat de nieuwe rekenrente sinds 21 oktober verwerkt is in MijnKLMPensioen, kunt u dit jaar uiterlijk 30 november 2020 uw NAP-keuzes doorgeven. Voorgaande jaren was dit altijd 1 oktober. 

U kunt op elk gewenst moment de uitkering van uw NAP aan uw erfgenamen regelen in Mijn NAP in MijnKLMPensioen.

Omdat de NAP een netto pensioen is, hoeft u er op het moment van uitkeren geen loonbelasting over te betalen. Wel moet u de waarde van uw NAP bij uw belastingaangifte opgeven bij box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). De fiscale waarde van uw NAP-aanspraken vindt u op de opgave die u jaarlijks in februari ontvangt. De fiscale waarde van de NAP wordt op een andere manier berekend dan de afkoopwaarde en is bedoeld voor de belastingaangifte. De opgave met de fiscale waarde is dus niet geschikt als indicatie voor de afkoopwaarde van uw NAP.

Op de afkoopwaarde van uw NAP wordt geen loonbelasting meer ingehouden (het bedrag wordt netto uitgekeerd). De afkoopwaarde is na de afkoop ‘gewoon’ vermogen en dat moet u opgeven bij uw bezittingen bij de belastingaangifte. Als u boven de vermogensvrijstelling uitkomt, bent u over het meerdere vermogensrendementsheffing verschuldigd.

Ook als u uw NAP niet afkoopt, moet u de waarde van de NAP opgeven bij de belastingaangifte. Daarom ontvangt u jaarlijks in februari een opgave van de fiscale waarde van de NAP. Deze wordt anders berekend dan de afkoopwaarde van de NAP.

U kunt uw NAP per 1 januari of 1 juli afkopen.

Stap 1 - U geeft uw keuze voor beëindiging van uw deelname aan de NAP door via Mijn NAP in MijnKLMPensioen. Doe dit dit jaar uiterlijk 30 november.

Stap 2 - U ontvangt een schriftelijke offerte met betaalformulier. Als u kiest voor afkoop, moet het originele, volledig ingevulde en ondertekende betaalformulier voor 1 januari of 1 juli door het fonds zijn ontvangen. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging.

Stap 3 - Aan het einde van januari of juli ontvangt u de afkoopwaarde rechtstreeks van het fonds. Deze betaling loopt niet via KLM of uw KLM-salaris. KLM houdt per januari of juli geen NAP-premie meer in op uw netto salaris.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage