Pensioen 123 Laag 2

Uw NAP eerder of later laten ingaan

Uw NAP eerder of later laten ingaan

In de basisregeling van Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel is de normpensioendatum de 1e dag van de maand waarin u de 60-jarige leeftijd bereikt. Dat geldt ook voor de NAP. U kunt er ook voor kiezen langer door te werken, uiterlijk tot uw AOW-leeftijd. Als u dat wilt en KLM/KLC stemt in met verlenging van uw dienstverband, stellen we het uitbetalen van uw pensioen (basis en NAP) uit totdat u echt met pensioen gaat.

Uw keuze heeft invloed op de hoogte van uw pensioen

Gaat u later met pensioen? Dan wordt uw pensioen (in de basisregeling en NAP) hoger. Kijk voor meer informatie over de verhoging van uw pensioen in MijnKLMPensioen. 

U kunt uw pensioen ook eerder in laten gaan, op z’n vroegst op uw 50e verjaardag. Hierdoor wordt uw pensioen (basis en NAP) lager. Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. De pensioenopbouw stopt eerder en uw pensioen wordt verlaagd. Wilt u uw pensioen meer dan 10 jaar voor u AOW ontvangt laten ingaan? Dan moet u verklaren dat u (voor het deel waarvoor u met pensioen gaat) stopt met werken.

Hier moet u aan denken bij het bepalen van uw pensioendatum

  • Als u eerder of later met pensioen wilt, moet u dit tenminste zes maanden voor de gewenste ingangsdatum aanvragen. Bespreek dit met HR KLM. Zij geven dat weer door aan het pensioenfonds.
  • De keuze is eenmalig. Als u uw pensioendatum eenmaal gekozen hebt dan is die definitief. In MijnKLMPensioen kunt u zien wat het effect op uw pensioen is als u eerder of later met pensioen gaat. 
  • Het pensioenfonds gebruikt omrekenfactoren voor het berekenen van uw pensioen. Deze factoren worden jaarlijks vastgesteld en kunnen dus wijzigen. Dit heeft invloed op de hoogte van uw pensioen.

Veelgestelde vragen

  • U kunt op elk gewenst moment, zolang uw pensioen nog niet is ingegaan, de uitkering van uw NAP aan uw erfgenamen regelen in Mijn NAP in MijnKLMPensioen.
  • U kunt twee keer per jaar uw NAP in één keer laten uitkeren, per eind juli en per eind januari. U beëindigt daarmee ook de deelname aan de NAP. Geef uw keuze voor beëindiging van uw deelname aan de NAP door via Mijn NAP in MijnKLMPensioen. Als u uw NAP wilt afkopen per januari, geef dit dan vóór 1 oktober aan ons door. Wilt u uw NAP afkopen per juli? Geef dit dan vóór 1 april aan ons door. (Let op, bent u vóór 1 januari 2024 in dienst gekomen van KLM? Dan kunt daarna nog één keer opnieuw deelnemen aan de NAP. Bent u op of na 1 januari 2024 in dienst gekomen van KLM? Dan kunt u slechts één keer kiezen om deel te nemen aan de NAP. Stopt u? Dan kunt u niet nogmaals meedoen. 
  • U kunt ieder jaar (onder voorwaarden) zelf de hoogte van uw maandelijkse premie-inleg bepalen. U kunt uw keuze tot 1 oktober doorgeven. Dan ligt de premie-inleg vast van 1 januari tot en met 31 december het jaar daarop.

 

De NAP is in 2006, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004, geïntroduceerd toen de pensioenleeftijd werd verhoogd van 56 naar 60 jaar. De NAP is oorspronkelijk bedoeld om extra pensioen op te bouwen om vóór de normpensioenleeftijd van 60 jaar met pensioen te kunnen gaan. Tegenwoordig wordt de NAP veelal gezien als mogelijkheid om op 60 een aanvulling te zijn om bijvoorbeeld de periode waarin u nog geen AOW-uitkering ontvangt (tot uiterlijk 67 jaar en 3 maanden), te overbruggen. Tot 2015 was er sprake van een verplichte deelname aan de NAP-regeling. Vanaf 2015 is deelname vrijwillig. U bepaalt zelf of u extra pensioen wilt opbouwen.

Omrekenfactoren zijn getallen die we gebruiken om uw pensioen om te rekenen wanneer u bepaalde keuzes maakt. Deze omrekenfactoren zijn onder andere gebaseerd op hoe oud we gemiddeld worden en de stand van de rente. De omrekenfactoren worden jaarlijks vastgesteld en kunnen dus wijzigen. Daarom kan een berekening die u hebt gemaakt met de factoren van vorig jaar anders uitpakken wanneer u de berekening maakt met de factoren van dit jaar. U vindt de omrekenfactoren in de bijlagen van het pensioenreglement. Daar heten dit factoren.