Nieuws

Wie heeft er een pensioengat?

14 september 2018

Wilbert van Haneghem: "Een brandblusser. Dat is waar de afgebeelde meter op het scherm me aan doet denken. Tijdens de introductiepresentatie van het Cabine Pensioenplein staat de naald van de stand van ons cabine pensioenfonds in het geel. Genoeg om aan alle pensioenbetalingen te voldoen, maar liever staat die wijzer in het groen. Om wat over te houden om onverwachte pensioenbrandjes te blussen. In de zaal met ongeveer 60 cabineleden is er wel wat zorg over die toekomstige betalingen. Wat als…?-vragen over rentestanden, investeringen en rendementen schieten aan het eind van de presentatie door de zaal. Wanneer het doemscenario klinkt: ‘En als KLM omvalt?’, gaat er een zucht door de zaal. Het geruststellende antwoord luidt: ‘Dan is jullie huidige pensioenspaarpot veiliggesteld.’



Vorig jaar kwam ik al tot de conclusie dat ik flink extra moest sparen

Samen met mijn bevriende purser Karin rijd ik die ochtend naar Amstelveen. Beide 47 jaar oud en vol vragen over hoe we de resterende jaren tot ons pensioen een financiële buffer kunnen kweken. Vragen die tijdens de workshop worden beantwoord. Dankzij pensioendeskundigen krijgen we inzicht in ons persoonlijke pensioenplaatje. Dat is hard nieuws: het houdt niet over. Nu moet ik bekennen dat ik vorig jaar in mijn pensioenblog over het Netto Aanvullend Pensioen (NAP) schreef en toen al tot de conclusie kwam dat ik flink extra moest sparen. Maar ja, korte termijnuitgaven hadden prioriteit. En reizen blijft mijn grootste hobby. Ik behield mijn NAP-inleg op 2%. Nu sta ik opnieuw voor de keuze, want voor 1 oktober 2018 kan iedereen zijn NAP-inleg wijzigen.

Als 23-jarige backpacker die een jaar naar Australië ging, dacht ik niet aan mijn pensioengat

‘Wie heeft er een pensioengat?’, vraagt de workshopbegeleidster. Meerdere vingers gaan de lucht in. Het betekent dat je geld tekort komt om op je gewenste pensioendatum de maaltijdtrolley aan de wilgen te hangen. Ook ik bezit zo’n pensioengat. Als 23-jarige backpacker die een jaar naar Australië ging, dacht ik niet aan mijn pensioengat. En nu, 24 jaar later, pas voor het eerst. De oorzaken zijn divers. Onbetaald verlof en deeltijd werken bijvoorbeeld. Ook de oplossingen zijn uiteenlopend. Zoals sparen, maar met de huidige rentestand levert dat weinig op. Het gemiddelde rendement van ons cabinefonds was over de afgelopen 10 jaar ruim 6%. Veel meer dan de 0,4% rente op je spaarrekening. Bovendien keert het pensioenfonds levenslang uit.

Extra in je eigen pensioenpot storten is helemaal geen slecht idee

Het KLM cabinefonds heeft hiervoor het NAP in het leven geroepen – met de A van zelf aanvullen. Het is ten slotte je eigen pensioen. Hoeveel moet ik storten om van mijn 60e tot mijn 67e jaar extra te sparen? Of om eerder met pensioen te kunnen. Wanneer ik mijn collega-purser Karin erover spreek, zegt zij haar pensioenplaatje duidelijk te hebben. Haar oplossing ook: ze verhoogt haar NAP-inleg van 2% naar 5%. Zij heeft net de DEF-modules gedaan en uitzicht op promotie, maar heeft ook een man en een studerende puber, én de wens om ‘later’ te gaan part-timen. Hoeveel later dat is? Geen idee, maar ze is op de goede weg om haar wens te laten uitkomen.

Niets is zo persoonlijk als je pensioen

Voor mij zijn vandaag een paar zaken duidelijk geworden: Niets is zo persoonlijk als je pensioen. Laat je niet ‘misleiden’ door collega’s. Langer doorwerken na je 60e jaar is het meest gunstig, hierdoor stijgt je pensioenuitkering vanaf je AOW-leeftijd het snelst. Met het verhogen van je NAP als goede tweede. Verzeker gelijk het NAP-bedrag voor je partner na jouw overlijden, dat kost niets extra.

Weet jij al wat je doet?

Voor jouw eigen persoonlijke pensioenplaatje kijk je op klmcabinefonds.nl en vul je de diverse variabelen in en check wat bij jou past. Of bel met het pensioenfonds om je te laten adviseren. Wees er snel bij: als je je NAP wilt wijzigen met ingang van 2019, doe dit dan voor 1 oktober 2018."