Blog

Samantha: "NAP, wat is dat eigenlijk? En wat kan ik ermee?"

Door: Samantha van der Wurff
30 maart 2023
Samantha van der Wurff
PIT'er

Wat is de NAP?

Als PIT’er (PIT staat voor Pensioen Inspiratie Team) help ik jullie graag op weg. De afgelopen tijd krijg ik veel vragen over de NAP. Reden genoeg om hier dus een korte blog over te schrijven.  

NAP staat voor Netto Aanvullende Pensioenregeling en biedt de mogelijkheid om extra pensioen op te bouwen bovenop de basisregeling pensioen. De NAP-premie is een percentage van je netto salaris, dat je maandelijks apart zet. Jij bepaalt wanneer en hoe je dit wilt laten uitkeren, hierin heb je verschillende keuzes.

Waarom bestaat de NAP?

De NAP is in 2006 in het leven geroepen toen de pensioenleeftijd voor cabine verhoogd werd van 56 naar 60 jaar. De NAP is bedoeld om extra pensioen op te bouwen om zo vóór de normpensioenleeftijd van 60 met pensioen te kunnen gaan. Sinds 2015 is de NAP deelname niet meer verplicht.

Hoe kan ik mijn NAP uiteindelijk ontvangen?

Daarvoor heb je meerdere keuzes, die ik hieronder voor je opsom:

  1. De eerste optie die je kunt kiezen, is het bedrag maandelijks te laten uitkeren zodra je met pensioen gaat tot aan je AOW-leeftijd.
  2. Een andere mogelijkheid is om een maandelijks bedrag bovenop je basispensioen te laten uitkeren vanaf je pensioendatum tot aan je overlijden.
  3. Als laatste optie is er om het bedrag in één keer te laten uitkeren, dit kan op je pensioendatum, maar eventueel ook al eerder eenmalig. Zo heb ik zelf mijn NAP laten uitkeren bij de aanschaf van mijn koopwoning. Zodra het weer kon heb ik mij meteen weer aangemeld om opnieuw te beginnen met inleggen. Let op, je kunt maar één keer opnieuw meedoen.

Tips & tricks

Ik heb een aantal handige tips en feitjes op een rijtje gezet.

  • Jaarlijks kun je vóór 1 oktober je NAP-percentage wijzigen. Dit gaat dan in per 1 januari het jaar daarop. Je geeft de wijziging door in MijnKLMPensioen.
  • Controleer of je al toestemming hebt gegeven om je opgebouwde NAP aan je nabestaanden na te laten indien je overlijdt voor je pensioendatum. Doe je dit niet, dan vervalt je opgebouwde NAP als je overlijdt voor je pensioendatum.
  • Je kan op twee momenten per jaar jouw NAP als bedrag in één keer opnemen, in januari en in juli (geef dit tijdig aan (oktober/april). Hierna mag je eenmalig opnieuw deelnemen.
  • Bij een levenslange of tijdelijke uitkering van de NAP stopt de uitkering bij overlijden, het  kan dus ook zijn dat je meer uitgekeerd krijgt dan je ingelegd hebt als je heel oud mag worden. Dat is nog eens een win-win.
  • Je kunt in principe minimaal 1% van de NAP grondslag en maximaal je gehele netto salaris inleggen.
  • Je betaalt over de uitkering uit de NAP geen belasting meer, maar alleen over de fiscale waarde ervan die meetelt in box 3 bij de belastingaangifte.
  • Voor de uitvoering van NAP betaal je elke maand (per 1 januari 2023) €1,60 vaste kosten en 2,2% van de inleg voor toekomstige kosten. Des te meer je inlegt des te lager de kosten relatief zijn. Om een voorbeeld te geven bij €30,- houd je €27,79 over en bij €75,- inleg houd je €71,82 over.
  • Je neemt als nieuwe deelnemer automatisch deel voor 2% van de NAP grondslag.
  • De NAP grondslag is 12x je maandsalaris, plus eventuele leeftijdstoeslag, wat wordt verhoogd met eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.

Hoe nu verder?

Is dit een betoog om je over te halen deel te nemen aan de NAP? Nee, het is belangrijk dat je het bestaan kent van deze mogelijkheid om extra pensioen op te bouwen. Het maakt niet uit hoe je zorgt voor voldoende pensioen, het belangrijkste is dat je weet hoeveel pensioen je ongeveer zal ontvangen en of dat genoeg is om in de toekomst van te leven.

Denk je nu al te weten dat je tekort komt? Dan is er dus bijvoorbeeld de mogelijkheid van de NAP. Maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, laat je vooral goed informeren. De PIT'ers helpen je graag verder!