Nieuws

Nieuw op mijnpensioenoverzicht.nl: Wat als het mee- of tegenzit?

1 oktober 2019

Vanaf 1 oktober ziet u op www.mijnpensioenoverzicht.nl een inschatting van uw totale pensioen, inclusief de AOW, bij toekomstige mee- of tegenvallers. 

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u vanaf 1 oktober voor het eerst een inschatting van uw totale pensioen, inclusief de AOW, bij toekomstige mee- of tegenvallers. Ook is rekening gehouden met een mogelijke stijging van de prijzen. Bij 'Vooruitblik' ziet u deze informatie. 

Wat zorgt ervoor dat het mee- of tegenzit?
De rente kan stijgen of dalen, de beleggingen kunnen hoge rendementen hebben of juist niet. De prijzen kunnen hard stijgen of misschien juist dalen. Dit heeft invloed op de hoogte van uw pensioen en wat u later kunt kopen met uw pensioen. 

Inschatting van uw pensioen in drie situaties
U krijgt een inschatting van uw pensioen als u blijft werken en pensioen blijft opbouwen bij uw huidige werkgever. Naast het verwachte eindresultaat van uw pensioen is ook een inschatting van uw pensioen gemaakt als het economisch meezit en als het economisch tegenzit. U ziet wat uw pensioen bij uw pensionering nog waard is. In de schatting is namelijk rekening gehouden met een stijging van prijzen tot aan uw pensioen. Dit is dus een ander bedrag dan dat u straks ontvangt. 

Neemt u deel aan de Netto Aanvullende Pensioenregeling (NAP)?
Uw pensioen uit de NAP ziet u niet op www.mijnpensioenoverzicht.nl. De inschatting van uw NAP in verschillende scenario's bekijkt u in Mijn NAP.

Bent u al met pensioen? 
Dan ziet u op www.mijnpensioenoverzicht.nl een inschatting van uw pensioen als er de komende 10 jaar mee- of tegenvallers zijn. U ziet deze inschatting vanaf het moment dat u AOW ontvangt.

Klik hier voor een video van mijnpensioenoverzicht.nl

 

Lees meer

Het onderste bedrag

Het onderste bedrag is geen inschatting. Dit is het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd. Als u nu zou stoppen met het opbouwen van pensioen, is dit het bedrag dat u straks bruto per jaar gaat ontvangen, zolang u leeft. Op mijnpensioenoverzicht is dit bedrag berekend alsof u uw pensioen tegelijk laat ingaan met uw AOW.

Het verwachte eindresultaat

Bovenaan ziet u drie bedragen. Deze bedragen zijn een inschatting van het pensioen waarop u lijkt te gaan uitkomen in verschillende situaties. Een belangrijke aanname voor alle drie de bedragen is dat u blijft werken tot uw standaard pensioenleeftijd en pensioen blijft opbouwen binnen uw huidige pensioenregeling. Als u eerder stopt met werken, zal uw pensioen lager zijn. 

Er zijn heel veel verschillende ‘toekomsten’ (scenario’s) bedacht. In het ene toekomstscenario zit het mee wat betreft de rente, de beleggingen en de stijging van de prijzen. In een ander toekomstscenario zit het tegen. Alle pensioenfondsen en verzekeraars rekenen met dezelfde toekomstscenario’s. U ziet wat uw pensioen is in drie situaties.

  • Het verwachte eindresultaat ziet u in het midden bovenaan. Dit is het pensioen waar u op dit moment op uit lijkt te komen. Er is op dit moment 50% kans dat uw pensioen lager uitvalt en 50% kans dat uw pensioen hoger uitvalt dan dit bedrag.
  • Bij de rechter pijl ziet u het bedrag waar u op uit lijkt te komen als het economisch erg meezit. De kans is op dit moment klein (5% van de ‘toekomsten) dat u uitkomt op een hoger bedrag dan het rechter bedrag.
  • Bij de linker pijl ziet u het bedrag waar u op uit lijkt te komen als het economisch gezien veel slechter gaat dan verwacht. De kans is op dit moment ook klein (5% van de ‘toekomsten’) dat u uitkomt op een lager bedrag dan het linker bedrag.

Het verwachte eindresultaat

De invloed van de prijzen op wat u later kunt kopen met uw pensioen hebben we verwerkt in de inschatting. U ziet dus niet het bedrag dat u straks naar verwachting ontvangt, maar een inschatting van wat ervan overblijft als de stijging van de prijzen tot aan uw pensioen is meegerekend. Als de verwachting is dat de prijzen gaan dalen, is het bedrag (iets) naar boven bijgesteld. Dit geldt voor alle drie de bedragen.

Verder is rekening gehouden met de keuzes die u heeft gemaakt toen u uw pensioen liet ingaan.

  • Het verwachte pensioen is een inschatting van uw pensioen over 10 jaar. Er is op dit moment 50% kans dat uw pensioen lager uitvalt en 50% kans dat uw pensioen hoger uitvalt dan dit bedrag.
  • Bij de rechter pijl ziet u het bedrag waar u op uit lijkt te komen als het economisch erg meezit. De kans is op dit moment klein (5% van de ‘toekomstscenario’s) dat u uitkomt op een hoger bedrag dan het rechter bedrag.
  • Bij de linker pijl ziet u het bedrag waar u op uit lijkt te komen als het economisch gezien veel slechter gaat dan verwacht. De kans is op dit moment ook klein (5% van de ‘toekomstscenario’s’) dat u uitkomt op een lager bedrag dan het linker bedrag.

Als er sprake is van inflatie stijgen de prijzen van producten en diensten. Nadat de prijzen zijn gestegen, kunt u met dezelfde hoeveelheid geld minder kopen. 

Een voorbeeld: Stel dat u over 10 jaar 100 euro pensioen krijgt en de prijs van een brood stijgt naar 2 euro in 10 jaar. Dan kunt u met deze 100 euro over 10 jaar minder brood kopen dan nu. Wanneer  een brood nu gemiddeld 1,50 kost, dan kunt over 10 jaar met 100 euro evenveel brood kopen als met 75 euro nu.