Nieuws

NAP is een pensioenproduct

12 september 2019

We lezen op Facebook dat jullie geschrokken zijn van het bericht dat het pensioenfonds de NAP net als uw basispensioen mogelijk moet korten als de financiële positie van het pensioenfonds verder verslechtert. Dit is geen keuze van het fonds, maar een verplichting. Hier zijn allemaal wettelijke regels voor. Dit gebeurt alleen als het echt niet anders kan.
 
Waarom de NAP mogelijk korten?
De NAP is geen spaar- of beleggingsrekening, maar een pensioenproduct. Met de premie die u inlegt, koopt u een levenslang nettopensioen in. Het pensioenfonds gaat bij de inkoop van uw NAP uit van een rendement van 3,2% per jaar op uw ingelegde premie. De 3,2% is een vaste rekenrente. 
 
Omdat de NAP een pensioenproduct is, beweegt het mee met de financiële situatie van het fonds. Gaat het goed met fonds dan kan het fonds de NAP en het basispensioen indexeren. Begin dit jaar is de NAP bijvoorbeeld met 0,62% verhoogd voor deelnemers die nog pensioen opbouwen (gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2019). Gaat het minder goed, dan moet het fonds als uiterste redmiddel het basispensioen en de NAP korten. 

Wat betekent dit voor u?
Wat een eventuele korting betekent, leest u in dit nieuwsbericht. In de wet is vastgelegd dat het fonds kortingen mag uitsmeren. Hiervoor geldt een termijn van maximaal 10 jaar. Verbetert de financiële positie van het fonds na het eerste jaar? Dan kunnen de andere kortingen vervallen. Gaat het financieel heel veel beter, dan kan het fonds zelfs weer indexeren. 
 
Meedoen is een persoonlijke keuze
Of u wel of niet wilt deelnemen aan de NAP is een persoonlijke keuze. Het is niet te voorspellen wat de rente gaat doen. Er is ook geen zekerheid of de regering met herstelmaatregelen komt. Ze zijn daarover in debat omdat bij een aantal grote Nederlandse fondsen de kortingen al zo goed als zeker zijn. Daarnaast is de financiële situatie van iedere deelnemer uniek. Voor een financieel advies kunt u het beste contact opnemen met een financieel adviseur.