Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 1 Hoe bouwt u pensioen op? (Middelloon)

Print deze pagina

Op drie manieren (Middelloon)

U kunt op drie manieren pensioen opbouwen:

A. AOW: dit pensioen krijgt u van de overheid. Op www.svb.nl leest u meer over de AOW.

B. Pensioen bij Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel (basisregeling en NAP). U bouwt dit pensioen op via uw werkgever KLM/KLC. Dit Pensioen 1-2-3 gaat over de basisregeling.

C. Pensioen dat u zelf regelt. Bijvoorbeeld met een lijfrente of banksparen.

Middelloon

Ieder jaar bouwt u een stukje van uw pensioen op. Het pensioen dat u zo opbouwt, is de optelsom van al die stukjes. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u dit pensioen zolang u leeft. Dit heet een middelloonregeling.

De uiteindelijke hoogte van uw pensioen is onzeker, omdat de pensioenregeling gefinancierd wordt op basis van CDC. CDC is de afkorting van Collective Defined Contribution (collectieve beschikbare premieregeling).

Opbouwpercentage (Middelloon)

U bouwt jaarlijks een deel van uw uiteindelijke pensioen op. Dat doet u niet over uw hele salaris. Over € 16.030,- bouwt u in 2020 geen pensioen op. Over dit drempelbedrag(franchise), bouwt u geen pensioen op, omdat u op uw AOW-leeftijd  een AOW-uitkering van de overheid ontvangt.  In een CDC-regeling streven we naar een pensioenopbouw van 1,33% per jaar. De premie die de werkgever betaalt staat vast. Als deze vaste premie in een jaar onvoldoende is, bouwt u een lager percentage pensioen op. Het bestuur heeft voor 2020 het opbouwpercentage vastgesteld op 1,33%. 

Premie (Middelloon)

U betaalt elke maand premie voor uw pensioen. Uw werkgever doet dat ook. Bij ons pensioenfonds betalen u en uw werkgever samen de premie voor uw pensioen. De premie die u zelf betaalt, vindt u terug op uw loonstrook.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage