Pensioen 123 Laag 1

Hoe bouwt u pensioen op? (Eindloon)

Op drie manieren (Eindloon)

U bouwt op drie manieren pensioen op:

A. AOW: dit pensioen krijgt u van de overheid. Op www.svb.nl leest u meer over de AOW.

B. Pensioen bij Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel (basisregeling en NAP). U bouwt dit pensioen op via uw werkgever KLM/KLC. Dit Pensioen 1-2-3 gaat over de basisregeling.

C. Pensioen dat u zelf regelt. Bijvoorbeeld met een lijfrente of banksparen.

Eindloon

Ieder jaar bouwt u een stukje van uw pensioen op. Het pensioen dat u zo opbouwt is met name gebaseerd op het salaris dat u aan het eind van uw loopbaan verdient. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u dit pensioen zolang u leeft. Dit heet een eindloonregeling.

De uiteindelijke hoogte van uw pensioen is onzeker, omdat de pensioenregeling gefinancierd wordt op basis van CDC. CDC is de afkorting van Collective Defined Contribution (collectieve beschikbare premieregeling).

Opbouwpercentage (Eindloon)

U bouwt jaarlijks een deel van uw uiteindelijke pensioen op. Dat doet u niet over uw hele salaris. Over € 16.749,- bouwt u in 2022 geen pensioen op. Over dit drempelbedrag (franchise), bouwt u geen pensioen op, omdat u op uw AOW-leeftijd een AOW-uitkering van de overheid ontvangt. In een CDC-regeling streven we naar een pensioenopbouw van 1,17% per jaar. Daarbij staat de premie die de werkgever betaalt vast. Als de totale premie in een jaar onvoldoende is, bouwt u op grond van een lager opbouwpercentage pensioen op. Het bestuur heeft voor 2022 het opbouwpercentage vastgesteld op 1,17%. 

Premie (Eindloon)

U betaalt elke maand premie voor uw pensioen. Uw werkgever doet dat ook. Bij ons pensioenfonds betalen u en uw werkgever samen de premie voor uw pensioen. De premie die u zelf betaalt, vindt u terug op uw loonstrook.