Pensioen 123 Laag 2

Als u niet meer deel wilt nemen aan de NAP

Beëindigen deelname NAP

Als u niet meer wilt deelnemen aan de NAP. Dit regelt u via Mijn NAP in MijnKLMPensioen. Bent u eenmaal gestopt, dan kunt u eenmalig opnieuw deelnemen.

Veelgestelde vragen

 • U kunt uw NAP per 1 januari of 1 juli afkopen.

  Stap 1 - U geeft uw keuze voor beëindiging van uw deelname aan de NAP door via Mijn NAP in MijnKLMPensioen door te klikken op deelname beëindigen. Doe dit vóór 1 oktober om per 1 januari of vóór 1 april om per 1 juli af te kopen.

  Stap 2 - U ontvangt een schriftelijke offerte in de loop van oktober/april met betaalformulier. Als u kiest voor afkoop, moet het originele, volledig ingevulde en ondertekende betaalformulier voor 1 januari of 1 juli door het fonds zijn ontvangen. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging.

  Stap 3 - Aan het einde van januari of juli ontvangt u de afkoopwaarde rechtstreeks van het fonds. Deze betaling loopt niet via KLM of uw KLM-salaris. KLM houdt per januari of juli geen NAP-premie meer in op uw netto salaris.

 • Ook bij uw keuze voor de eenmalige uitkering rekenen we vanaf 1 januari 2021 met de lagere rente en verwachte rendementen. Dit geldt alleen voor het deel van de uitkering van de NAP dat u hebt opgebouwd met uw inleg vanaf 1 januari 2021. 

  Voor het deel van uw NAP dat u hebt opgebouwd tot 1 januari 2021 verandert de rekenrente niet. De eenmalige uitkering van dit deel kan jaarlijks wel veranderen door een veranderde levensverwachting.

 • Als we de pensioenen in de basisregeling en de NAP moeten verlagen (korten), dan gebeurt dit over uw al opgebouwde pensioen. Zelf sparen is iets anders dan pensioen opbouwen in de NAP. Bij de NAP kunt u bij pensionering kiezen voor een levenslange uitkering. Uw persoonlijke spaarpot keert uit tot deze leeg is. Wat in uw situatie de beste keuze is, kunt u het beste met een financieel adviseur bespreken.

 • Of u wel of niet wilt deelnemen aan de NAP is een persoonlijke keuze. Het is niet te voorspellen wat de rente gaat doen. Daarnaast is de financiële situatie van iedere deelnemer uniek. Voor een financieel advies kunt u het beste contact opnemen met een financieel adviseur.