Pensioen 123 Laag 2

Welke kosten maken wij? (Middelloon)

Onze kosten

Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel maakt de volgende kosten om de pensioenregeling uit te voeren:

  • Kosten voor de uitvoering van de pensioenregeling.
  • Kosten om het vermogen te beheren.

Welke kosten maken wij?

Om de pensioenregeling uit te voeren maken we kosten. Bijvoorbeeld kosten voor de uitbetaling van de pensioenen en het innen van de premies. Ook maken wij kosten voor de communicatie en kosten voor bestuur en toezicht. Denk daarbij aan alle vergaderingen die georganiseerd worden en de onderzoeken van De Nederlandsche Bank. Deze uitvoeringskosten waren in 2019 € 380,- per deelnemer.

Ook maken we kosten voor vermogensbeheer. Beleggen van het vermogen kost geld. Wij betalen bijvoorbeeld de partijen die voor ons het vermogen beleggen. Ook maken wij transactiekosten, bijvoorbeeld de kosten die de beurs in rekening brengt bij de aankoop van aandelen. Deze kosten worden weergegeven in een percentage van het gemiddeld belegd vermogen. In 2019 is dit percentage 0,50% voor het vermogensbeheer en 0,21% voor de transactiekosten.

Veelgestelde vragen

  • Om later een goed pensioen te kunnen bieden is rendement nodig. Geld op een spaarrekening zetten levert namelijk te weinig op. Omdat het beleggen van geld risico’s oplevert, doen we er alles aan deze risico’s zoveel mogelijk te beheersen. Zo haalt het fonds gemiddeld een goed rendement tegen acceptabele risico’s. Lees meer hierover bij Beleggen voor uw pensioen.

  • De kosten voor beleggingen vindt u bij 'Welke kosten maken wij'?' en in ons jaarverslag.