Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Beginnen met een hoger of lager pensioen (Eindloon)

Print deze pagina

Beginnen met een hoger of lager pensioen

U kunt er op uw pensioendatum voor kiezen om eerst tijdelijk meer en later levenslang minder pensioen te ontvangen of andersom. Dat kan handig zijn wanneer u eerder met pensioen gaat dan uw AOW-datum en u wilt extra pensioen ontvangen tot aan de AOW-datum. U kunt zo het gemis aan AOW (gedeeltelijk) opvangen.

Tijdelijk hoger pensioen om AOW-gat te overbruggen

U kunt kiezen voor een hoger pensioen tot aan uw AOW-leeftijd en daarna levenslang een lager pensioen. Op die manier overbrugt u een AOW-gat. Een AOW-gat is het gemis aan AOW-inkomsten in de periode tussen uw pensioendatum bij KLM en de AOW-ingangsdatum.

Wettelijk moet uw laagste pensioenuitkering minimaal 75% van uw hoogste pensioenuitkering zijn.

Franck

Senior purser Franck van Leeuwen ging na een fulltime KLM-carrière van 36 jaar met pensioen.

Variëren in de hoogte van uw pensioen

In Mijn planner kunt u de verschillende opties doorrekenen als u eerst een hoger pensioen wilt en later een lager pensioen. Of andersom. Om u op weg te helpen, ziet u daar wat voor u maximaal het verschil is tussen het hoge en het lage pensioen.

Tip: bekijk de video 'Goed voorbereid met pensioen'. Daarin leggen wij uit hoe variëren in de hoogte van uw pensioen werkt.

Veelgestelde vragen

U kunt ervoor kiezen om eerst een hoger en daarna een lager pensioen te ontvangen. Of andersom. Deelnemers kiezen vaak voor eerst een hoger pensioen en daarna lager als ze het gemis aan AOW tot aan de AOW-leeftijd willen compenseren met extra pensioen. 

NB: de lage pensioenuitkering moet minimaal 75% van de hoge pensioenuitkering zijn.

 

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage