Veranderingen in uw leven
Minder werken = minder pensioen opbouwen
Kiest u ervoor om (tijdelijk) minder te werken of met non-activiteit te gaan? Houd er dan rekening mee dat u dan minder of geen pensioen opbouwt. Dat geldt ook voor het Netto Aanvullend Pensioen (NAP).
Ook het partner- en wezenpensioen wordt lager. Dit is het pensioen dat uw eventuele partner en kinderen krijgen als u overlijdt. Het vrijwillige Anw-hiaatpensioen blijft wel even hoog, evenals de premie daarvoor.
Verzekerd in de liefde: nu én later
Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Wij krijgen een huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch door via de Basisregistratie Personen (BRP). Uw partner wordt dan standaard aangemeld voor twee vrijwillige partnerpensioenverzekeringen:
Bent u gaan samenwonen en hebt u een door KLM erkend samenlevingsverband? Meld uw partner dan aan bij HR KLM.
Goed voorbereid met pensioen
Met pensioen gaan: keuzes die u moet maken
- U kunt uw pensioendatum vervroegen of uitstellen. De standaard pensioenleeftijd in uw pensioenregeling is 60 jaar.
- U kunt uw ouderdomspensioen uitruilen voor partnerpensioen.
- U kunt kiezen voor eerst een hoger of juist een lager pensioen.
Uit elkaar: wat u moet regelen voor uw pensioen
Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Ook over uw pensioen moet u samen afspraken maken. In onderstaande video leggen we uit wat u moet regelen voor uw pensioen wanneer u uit elkaar gaat.
Houd uw pensioen fit bij non-activiteit
Gaat u maximaal één maand met non-activiteit? Dan zetten wij uw pensioenopbouw en eventuele partnerverzekeringen voort tegen dezelfde kosten als wanneer u had gewerkt. Duurt de periode langer dan één maand? Dan kunt u achteraf de pensioenopbouw voortzetten, maar dan betaalt u de volledige premie zoals u die normaal samen met KLM/KLC betaalt.
Zie ook 'U wilt met non-activiteit'.
Pensioenregelingen
Wat u moet weten over de NAP
- U kunt extra pensioen opbouwen in de Netto Aanvullende Pensioenregeling (NAP).
- Kijk in 3 minuten o.a. wat u krijgt, hoe het werkt, welke keuzes u hebt.
Eindloon- & middelloonregeling
- U bouwt pensioen op in de eindloonregeling of in de middelloonregeling.
- Kijk in 2 minuten o.a. wat u krijgt, hoe het werkt en welke keuzes u hebt.
Pensioenfonds & bestuur
Het bestuur van het pensioenfonds
Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel wordt bestuurd door een bestuur bestaande uit tien bestuursleden. Het bestuur toetst of de pensioenregeling uitvoerbaar is en zorgt bij iedere beslissing voor een evenwichtige belangenafweging.
Hoe zorgen we voor een goed pensioen?
We zorgen voor een betrouwbare, (kosten)efficiënte en transparante uitvoering van uw pensioen, waarbij we zorgvuldig de belangen van alle deelnemers afwegen. Daarnaast streven we naar een waardevast pensioen, acceptabele risico’s, een goede dienstverlening en proactieve communicatie. Wij beheren en beleggen de premie die u en KLM voor uw pensioen betalen. Met de opbrengst daarvan betalen wij pensioenen.
Onderweg naar uw nieuwe pensioen
Video voor actieve deelnemers
De afspraken die zijn vastgelegd in het transitieplan vormen de kaders van de nieuwe pensioenregeling. Zo krijgt uw nieuwe regeling steeds meer vorm.
In de video die getoond is tijdens Cabine Pensioenplein 2024 ziet u wat er verandert, maar ook wat hetzelfde blijft als we overgaan naar de nieuwe regeling.
Video voor deelnemers die pensioen ontvangen
De afspraken die zijn vastgelegd in het transitieplan vormen de kaders van de nieuwe pensioenregeling. Zo krijgt uw nieuwe regeling steeds meer vorm.
In de video die getoond is tijdens Cabine Pensioenplein 2024 ziet u wat er verandert, maar ook wat hetzelfde blijft als we overgaan naar de nieuwe regeling.
Aan de slag met uw pensioen
Tutorial 'Maak een Persoonlijk Pensioenplaatje'
Zelf aan de slag met uw pensioen? Maak eens een Persoonlijk Pensioenplaatje! Bekijk hier videotutorial van collega Marloes Felix waarin zij uitlegt hoe u in vier stappen uw pensioen in kaart brengt.
Leren zelf uw pensioen te regelen met pensioenmentor Monique
Bekijk hier een herhaling van van het webinar 'Maak uw persoonlijke pensioenplaatje' dat we tijdens Cabine Pensioenplein 2021 uitzonden. In dit webinar leert pensioenmentor Monique u hoe u zelf uw pensioen kunt regelen.
Video's over verantwoord beleggen
Onze Groene reis
We vinden verantwoord beleggen belangrijk en klimaat is daarbij een belangrijk thema. We hebben daarom het doel gesteld om in 2050 een klimaatneutrale beleggingsportefeuille te realiseren. De weg ernaartoe is onze Groene reis. Elk kwartaal delen we in een bestuursvlog een update van waar we staan in deze reis. Maak in deze eerste update kennis met bestuurslid Mark-Jan Boes en praat via Facebook mee over onze Groene reis en over hoe u vindt dat uw pensioengeld belegd zou moeten worden.
Stappen in onze Groene reis
Bekijk in deze video met bestuurslid Mark-Jan Boes, welke stappen we willen zetten om in 2050 een klimaatneutrale beleggingsportefeuille te realiseren.
De oorlog in Oekraïne en ons uitsluitingenbeleid
Onderdeel van ons verantwoord beleggenbeleid is dat we landen uitsluiten die mensenrechten in ernstige mate schenden. De oorlog in Oekraïne en de ingestelde sancties tegen Rusland zijn aanleiding om ons uitsluitingenbeleid te herzien. Hoe dit in zijn werk gaat legt bestuurslid Mark-Jan Boes uit in deze video.
Cabine Pensioenplein 2021
Webinar: Persoonlijk Pensioenplaatje
Op woensdag 8 september konden deelnemers het webinar Persoonlijk Pensioenplaatje volgen. In dit webinar maakten pensioenmentoren Monique en Hermon het Persoonlijk Pensioenplaatje samen met de deelnemers. Hoe krijgt u zelf meer inzicht in uw pensioensituatie? Hebt u genoeg voor later? In dit webinar liet Monique zien hoe u dit zelf gemakkelijk in kaart kan brengen.
Webinar: Hoe leeft u nu... en later?
Op donderdag 9 september konden deelnemers meedoen met het webinar Lifeplanning. Financieel planner Monique Londema ging aan tafel in gesprek met deelnemers Rhea en Jeroen én met deelnemers thuis. Tijdens een gezamenlijke waardenoefening werden persoonlijke drijfveren in kaart gebracht. Wat zou u nu anders willen doen, en wat betekent dit voor uw pensioen?
Wilt u de waardenoefening (opnieuw) doen? De lijst met drijfveren kunt u hier vinden.