Bent u gescheiden? Dat kan gevolgen hebben voor uw ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen. Het is belangrijk dat u gemaakte afspraken aan ons doorgeeft.
Bijzonder partnerpensioen
Het partnerpensioen op de scheidingsdatum is standaard voor uw ex-partner. Hebt u andere afspraken gemaakt? Geef deze dan aan ons door.
Ouderdomspensioen
Het door u opgebouwde ouderdomspensioen tijdens de huwelijkse periode kan worden verdeeld tussen u en uw ex-partner. Dit heet verevening. Dit geldt voor echtscheidingen na 1 mei 1995. Geef de gemaakte afspraken over verevening aan ons door. Wij zorgen dan dat uw ex-partner zijn/haar deel van uw ouderdomspensioen krijgt na uw pensionering. Het doorgeven van de afspraken over verevening kan tegenwoordig ook nog na een periode van twee jaar na de scheidingsdatum. Zorg er wel voor dat u de afspraken doorgeeft voordat u met pensioen gaat.
Geef de afspraken over verevening aan ons door met het formulier ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’. Als u dit formulier opstuurt binnen twee jaar na de scheidingsdatum, dan hebben wij maar één handtekening nodig. Is het langer dan twee jaar na de scheidingsdatum, dan moeten zowel u als uw ex-partner een handtekening zetten.
Wanneer hoeft u niets door te geven?
- U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij het partnerpensioen krijgt, én
- U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij niet het opgebouwde ouderdomspensioen krijgt.
Wanneer moet u de gemaakte afspraken aan ons doorgeven?
- U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij geen partnerpensioen krijgt, of
- U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij een deel van het opgebouwde ouderdomspensioen krijgt, stuur dan het formulier ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’ op.
Let op: ook bij een einde samenwonen is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw afspraken