Nieuws

Frisse start, doe de Januari Check!

12 januari 2024

Een frisse start! Begin 2024 goed en ga aan de slag met de Januari Checklist! Hierin leest u welke levensveranderingen van invloed zijn op uw pensioen. Check dus snel of een bepaalde verandering op u van toepassing is en kom in actie. Let op, het artikel linkt door naar de pagina's gekoppeld aan de eindloonregeling. Valt u onder de middelloonregeling? Dan vindt u onder aan het artikel de juiste linkjes. 

Veranderingen in uw persoonlijke leven

Zijn er in 2023 persoonlijke dingen in uw leven veranderd? Denk aan:

  • Bent u het afgelopen jaar getrouwd? Bekijk dan hier wat u moet doen.
  • Wellicht was de liefde over en bent u gescheiden? Bekijk dan eens deze checklist, en voorkom verrassingen.
  • Bent u gaan samenwonen met uw partner en wilt u het goed geregeld hebben voor uw partner? Kijk dan eens hier. Niet alles gaat namelijk automatisch.
  • Check bijvoorbeeld ook of er bepaalde zaken zijn die u hebt uitgezet, die u nu weer wil activeren. Denk bijvoorbeeld aan het Facultatief Partnerpensioen. 
  • Mogen wij u feliciteren met de komst van een baby? Bekijk dan eens hoe het geregeld is bij uw fonds voor uw kind(eren).
  • Misschien bent u een buitenlands avontuur aangegaan? Hier leest u over een verhuizing naar het buitenland.

Het kan zijn dat u iets van bovenstaande veranderingen hebt meegemaakt vorig jaar of dat u dit jaar gaat meemaken. Zorg dat u voorbereid bent.

Veranderingen in uw werk

In een jaar tijd kan veel veranderen. Niet alleen privé maar ook in uw werksituatie. Bekijkt u eens of één van onderstaande veranderingen op u van toepassing is.

  • Bent u pas in dienst gekomen bij KLM? Allereerst gefeliciteerd! Hebt u al nagedacht over waardeoverdracht? Bekijk de checklist. En hebt u zich al ingelezen in de pensioenregeling? Bekijk eens wat u krijgt in onze regeling.
  • Misschien hebt u pas een nieuwe uitdaging gevonden of gaat u dit jaar bij een nieuw bedrijf aan de slag? Ook dan is het raadzaam om de waardeoverdacht te checken. Bekijk ook dan de checklist.
  • Gaat u deeltijd werken? Zodra u deeltijd gaat werken, heeft dit ook impact op uw pensioen. Zorg dat u hierop voorbereid bent en lees hier meer.

Met pensioen gaan of nog niet?

Gaat u in 2024 met pensioen? Dan wordt het alvast een bijzonder jaar voor u. Als u met pensioen gaat moet u een aantal keuzes maken bijvoorbeeld:

  • U kunt uw ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen. Lees verder.
  • U kunt kiezen voor eerst een hoger of juist lager pensioen. Kijk hier.

In de planner kunt u de gevolgen bekijken van deze keuzes. Kunt u met pensioen maar wilt u nog helemaal niet stoppen met werken? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om uw pensioendatum uit te stellen. Maar, vervroegen kan natuurlijk ook.

Afscheid

Misschien hebt u het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een geliefde. Wij hopen uiteraard van niet, maar mocht het toch gebeuren dan kunt u het beste goed voorbereid zijn. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar:

Het Facultatief Partnerpensioen en Anw-hiaatpensioen zijn aanvullende partnerverzekeringen. Hier leest u alles over de kosten en voorwaarden. 

Bouwt u ook NAP op? En wilt u dat erfgenamen de waarde van uw NAP ontvangen als u komt te overlijden voor uw pensioendatum? Dan moet u hier actief toestemming voor geven. Bekijk hier hoe u dat doet. 

Check uw gegevens 

We kennen het allemaal overvolle mailboxen en enorm veel notificaties. Misschien hebt u ons dan ook wel eens over het hoofd gezien in 2023. Check onderstaande punten eens:

  • Staat mijn e-mailadres weergegeven in MijnKLMPensioen en klopt deze nog?
  • Ben ik aangemeld voor de NWSflits? Op die manier ontvangt u als eerste de laatste informatie en ook uitnodigingen voor events en webinars.
  • Hebt u de UPO van 2023 al ingekeken?
  • Hebt u alle digitale post gelezen?

Wet toekomst pensioenen. Bent u op de hoogte?

Door de Wet toekomst pensioenen gaan de pensioenregelingen in Nederland veranderen. Zo ook uw pensioenregeling. Het is belangrijk dat u hierover op de hoogte bent. Bekijk onderstaande punten om meer te leren over de nieuwe Pensioenwet.

  • Op de pagina over de nieuwe pensioenregeling leest u over de veranderingen die de wet met zich meebrengt. Ook vindt u hier een tijdlijn.
  • In 2023 hebben twee van onze PIT-ers een video opgenomen met uitvoerend bestuursleden Selma Smit en Peter Dorrestijn. In deze video beantwoorden zij de meest gestelde vragen over de nieuwe wet. De hele video kunt u hier bekijken. Het is ook mogelijk om enkele korte fragmenten van de video te bekijken.