Nieuws

Beleidsdekkingsgraad december 2023: 125,4%

17 januari 2024

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel is per eind december 125,4%. De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden.

Hoe staan we ervoor?

De inflatie daalt sneller dan de centrale banken eerder hadden verwacht. Omdat de inflatie sneller daalt, kan de rente eerder omlaag. Financiële markten houden rekening met een daling van de rente. Hierdoor was de kapitaalmarktrente al flink gedaald. De aandelenkoersen en de waarde van de obligaties zijn daarom gestegen. Door deze stijging is het vermogen van het fonds is toegenomen. Maar door de lagere rente stegen de verplichtingen van het fonds (het geld dat we moeten hebben om alle pensioenen te kunnen betalen). Omdat de waarde van de verplichtingen van het fonds meer is gestegen dan het vermogen van het fonds, is de actuele dekkingsgraad gedaald.  

De vereiste beleidsdekkingsgraad voor volledige indexatie (indexatiegrens) is momenteel 141,0% (stand per december 2023). De indexatiegrens is afhankelijk van de rente en kan dus wijzigen. 

Dekkingsgraad november 2023