Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen (Middelloon)

Print deze pagina

Ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen

Partnerpensioen is bedoeld als inkomen voor uw partner na uw overlijden. U kunt de hoogte van het partnerpensioen kiezen bij pensionering of uitdiensttreding. Het wordt aan uw partner uitgekeerd vanaf uw overlijden, zolang hij of zij leeft. Standaard is het partnerpensioen 70% van het ouderdomspensioen. U kunt ervoor kiezen om meer, minder of geen ouderdomspensioen om te ruilen voor partnerpensioen.

Goed voorbereid met pensioen

Bekijk de video voor een overzicht van de keuzes die u hebt rondom uw pensionering. Zodat u goed voorbereid met pensioen gaat. 

Senior purser Franck van Leeuwen ging na een fulltime KLM-carrière van 36 jaar met pensioen.

Veelgestelde vragen

Er is geen overlijdensuitkering NAP nadat u met pensioen bent gegaan. Uw NAP wordt alleen uitgekeerd aan uw erfgenamen als u vóór uw pensioeningang via Mijn NAP (in MijnKLMPensioen) hiervoor toestemming hebt gegeven en u vervolgens vóór uw pensioeningang komt te overlijden.

Partnerpensioen is bedoeld als inkomen voor uw partner na uw overlijden. Het wordt aan uw partner uitgekeerd vanaf uw overlijden, zolang hij of zij leeft. Heeft uw partner bijvoorbeeld zelf een goed inkomen en een goed pensioen? Dan kunt u ervoor kiezen minder of geen ouderdomspensioen om te ruilen voor partnerpensioen.

U kunt het bijzonder partnerpensioen niet omruilen. Het bijzonder partnerpensioen is het deel van het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de datum waarop het huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract is beëindigd. Uw ex-partner krijgt dit pensioen als u overlijdt.

Uw ex-partner kan wel afstand doen van zijn of haar recht op bijzonder partnerpensioen. U kunt dit laten vastleggen in bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant. Of u kunt een afstandsverklaring bij ons opvragen via 020 426 62 30. Vergeet niet om de gemaakte afspraken aan ons door te geven.

Welkom op MijnKLMPensioen

Op het gebruik van MijnKLMPensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage