Blog

Het UPO: gezondheidscheck voor uw pensioen

Door: Samantha van der Wurff
19 april 2024
Samantha van der Wurff
PIT-er

Wanneer ik op mijn ‘digitale deurmat’ zie dat mijn UPO (Uniform Pensioenoverzicht) klaarstaat op MijnKLMPensioen denk ik altijd: Oh ja! Even kijken hoe ik ervoor sta en of mijn verwachtingen en mijn plannen nog kloppen. Ik kan het echt iedereen aanraden! 

Weten wat ik krijg
In het UPO zie ik allereerst hoeveel pensioen ik al heb opgebouwd en wat mijn kinderen krijgen als ik zou overlijden. Ook check ik even hoeveel procent ik inleg voor het Netto aanvullend pensioen (NAP) en of mijn NAP wordt uitgekeerd aan mijn nabestaanden als er iets met mij gebeurt. Dat stelt me weer gerust. Ik kan ook zien hoeveel premie mijn werkgever inlegt in mijn pensioenpotje. Daar word ik erg blij van! 

Het UPO vertelt me ook hoeveel er wordt uitgekeerd als ik arbeidsongeschikt raak. Al hoop ik natuurlijk dat ik fit blijf, ik pak nog maar een paar extra lesjes yoga om mijn lijf wat minder stijf te krijgen…

Nadenken over keuzes
Verderop in mijn UPO zie ik hoeveel pensioen ik heb opgebouwd en hoeveel ik nog op ga bouwen als ik in dienst blijf. Hierbij bedenk ik mij dat ik pas op een derde van mijn arbeidsleven zit. Ik heb nog wel even te gaan voordat ik land op mijn laatste bestemming en met pensioen mag. Dat geeft mij stof tot nadenken: hoe gaan die jaren eruit zien? Wil ik langer parttime vliegen om, als de kinderen wat ouder zijn, weer terug te gaan naar mijn vertrouwde 80%? Of wil ik nog een jaartje doorvliegen op 50%? Als ik straks ruim 40 jaar bij KLM heb gewerkt maakt dat ene jaartje dan echt zoveel uit?

Ik ben natuurlijk ook benieuwd wat het nieuwe pensioenstelsel voor mij gaat betekenen. Maar daarvoor moet ik nog even geduld hebben. 

Netto aanvullend pensioen (NAP): is het genoeg?
Ook de informatie over het NAP zet me dit jaar aan het denken. Wat gebeurt daar straks mee in de nieuwe pensioenregeling? Is het slim om alvast een plan B te maken? Ik kan me alvast gaan verdiepen in beleggen of zelf gaan sparen voor extra pensioen. Want welke nieuwe regeling er ook komt, ik wil maar al te graag eerder kunnen stoppen dan op de AOW-leeftijd.

Kortom: het UPO is eigenlijk net zoiets als een gezondheidscheck, maar dan voor uw pensioen. Klinkt saai, maar is echt nuttig. Hoe sta ik ervoor, hoe gaat het nu verder, kloppen mijn persoonlijke keuzes en gegevens nog? Veel tijd kost het me niet en ik ben weer up to date voor mijn pensioen. Gaat u dit jaar ook kijken naar uw UPO? Mijn tip: doen!