Interview

Liane Koster over trouwen & pensioen

10 februari 2023

Liane Koster is Cabin Attendant bij KLM. Vorig jaar trouwde Liane met haar man Martijn na een lange verloving. Bij de bruiloft kwamen ook een aantal pensioenkeuzes kijken. Welke keuzes Liane en haar Martijn hebben gemaakt leest u in dit interview.

Wat wilden we graag trouwen! Mijn verlovingsring kreeg ik in 2010 toen we bij familie op bezoek waren in Dubai. Door allerlei omstandigheden (kinderen, verhuizing, COVID-19) lukte het maar niet om een geschikte trouwdatum te vinden. Want, naast het plannen van een trouwlocatie en het vinden van een datum is het een lang en intensief proces naar zo’n grote dag. Daar moesten we wel klaar voor zijn. Zo ook als het gaat om het pensioen.

Alles goed geregeld

Door de lange aanloopperiode (u zou het voorpret kunnen noemen) hadden we wel alles al geregeld bij de notaris. Trouwen was voor ons niet nodig, daarom was het juist extra bijzonder. Toch zijn er rondom trouwen nog een aantal zaken waar men over na moet denken, zoals het pensioen.

Gelukkig waren we er snel uit wat we wilden met ons pensioen. Bij het KLM Cabinefonds staan partnerverzekeringen standaard aan. We konden hier natuurlijk wel afstand van doen. Dat hebben we niet gedaan omdat ik wil dat, als er iets met mij gebeurt voor mijn pensioendatum, het goed geregeld is voor Martijn en onze dochters.

We hebben ook de NAP bijdrage iets verhoogd. Het was voor ons een prettig idee dat we nu wat extra’s opzij leggen voor later. Ook geeft de NAP vrijheid omdat ik er niet aan vastzit. Zo kan ik ervoor kiezen om te stoppen met inleggen, mijn NAP-aanspraken af te kopen of bijvoorbeeld mijn inlegpercentage te wijzigen. Het is dus niet in beton gegoten. Tip: het is mogelijk om twee keer mee te doen aan de NAP-regeling. Stel ik kies ervoor mijn NAP af te kopen dan kan ik daarna nog één keer meedoen. Kies ik dan weer voor afkopen dan kan ik niet nogmaals meedoen.

De bruiloft

Het was zo ver, de bruiloft zelf! De dag was nog schitterender dan we van te voren hadden gedacht. De locatie was uniek: met meerdere historische zalen en een ommuurde tuin in het centrum van onze woonplaats, Den Haag. We hebben enorm geluk gehad met het weer, het was een comfortabele 22 graden. De dag was verder erg intiem, met veel familie en onze dierbaarste vrienden een hele dag samen. Het eten was heerlijk, de bloemen waren prachtig en de fotograaf was zelfs een KLM collega!