Nieuws

Lees hier wat u hebt gemist op Cabine Pensioenplein

27 november 2022

Elk jaar organiseren wij Cabine Pensioenplein. Een driedaags event waarbij u dé kans krijgt om u onder te dompelen in de pensioenwereld. Op 1, 2 en 3 november hebben wij weer tientallen deelnemers mogen verwelkomen, zowel werkenden als gepensioneerden. In dit artikel blikken we terug en delen wij interessante inzichten met u. 

Wat hebt u gemist tijdens Cabine Pensioenplein?

Jaarlijks organiseren wij Cabine Pensioenplein en voor het eerst sinds 2019 konden we er weer een fysieke bijeenkomst van maken. Het is hét moment om uw pensioenkennis bij te spijkeren en kennis te maken met uw fonds, het bestuur van het fonds en om met elkaar in gesprek te gaan over pensioen. Het evenement, dat wordt gehouden op kantoor bij onze uitvoerder BSG (Blue Sky Group), is altijd druk bezocht. Dit jaar was er zelfs een wachtlijst. Was het voor u niet mogelijk om erbij te zijn? Niet getreurd, in dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten van de dagen.

Ontmoet het bestuur en maak kennis met uw fonds

Tijdens Cabine Pensioenplein kregen bezoekers de kans om kennis te maken met het fonds en om een aantal bestuurders te ontmoeten. Voorafgaand konden aanwezigen vragen insturen. De meest gestelde vragen werden gedurende 45 minuten door het bestuur behandeld en er werd een inkijkje geboden in de wereld van uw fonds.

CPP

Welke belangrijke onderwerpen zijn er besproken?

Hoe staat uw fonds ervoor?

Uw fonds staat er op dit moment goed voor. Dat blijkt ook uit het feit dat er ruimte was om in oktober de indexatie van 1 januari 2022 van pensioengerechtigde en gewezen deelnemers met terugwerkende kracht verder te verhogen, lees hier meer. Door de goede financiële positie verwacht het bestuur per 1 januari 2023 de pensioenen van alle deelnemers opnieuw te kunnen indexeren. Het bestuur besluit in december over de precieze omvang van die indexatie.

Waarom is het belangrijk dat de pensioenpremies worden belegd?

Door te beleggen is het mogelijk om rendement te behalen. Het geld wat binnenkomt vanuit de premies van de werknemer en werkgever is niet voldoende om alle pensioenen te kunnen betalen en waardevast te houden. Daarom beleggen wij dit geld. Bij het beleggen wordt uiteraard rekening gehouden met risico’s en verantwoord beleggen. Elk jaar kan het rendement  anders zijn maar op de lange termijn slagen we er in een mooi resultaat te behalen. Binnenkort volgt hierover een onderzoek waarbij u kunt aangeven hoe u tegen beleggen aankijkt en tegen de bijbehorende risico’s. Op deze pagina lees u hier meer over.

Wat is de invloed van de nieuwe Pensioenwet op mijn pensioen?

Wij snappen dat dit een vraag is die leeft. Allereerst, de bekrachtiging van de nieuwe Pensioenwet door de overheid is uitgesteld, de nieuwe pensioenregels gaan niet meer in op 1 januari 2023, de verwachting is nu 1 juli 2023. Uiteindelijk gaat u op zijn vroegst iets merken van de nieuwe regels op 1 januari 2026. Eerst moeten KLM en de vakbonden op basis van die nieuwe regels nog afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling. Het fonds bewaakt hierbij de uitvoerbaarheid en evenwichtigheid. Daarna krijgt BSG de tijd om de nieuwe regeling in de administratieve systemen te implementeren. Tot slot heeft ook de Nederlandsche Bank nog de gelegenheid om een reactie te geven op de nieuwe Cabine pensioenregeling. Daarom gaan wij vooralsnog uit van een mogelijke ingangsdatum van 1 januari 2026. Op deze pagina kunt u de laatste informatie vinden.

Workshop ‘Maak je persoonlijke pensioenplaatje?’ – voor werkenden

Voor zowel gepensioneerden als voor werkende deelnemers waren er aparte sessies georganiseerd. De bezoekers die nog werkzaam zijn, gingen aan de slag met het maken van hun persoonlijke pensioenplaatje. Dat deed men aan de hand van vier stappen:

  1. Hoeveel pensioen krijg ik?
  2. Hoe kan ik dit beïnvloeden?
  3. Hoe kan ik de NAP inzetten?
  4. Heb ik voldoende aan mijn pensioen of moet ik iets extra’s regelen?

Om hierbij te helpen konden de deelnemers tijdens de workshop gebruikmaken van een opdrachtenboekje. Dit opdrachtenboekje is ook voor u beschikbaar. Zo kunt u vanuit huis ook zelf aan de slag met het maken van uw persoonlijke pensioenplaatje. Onderaan de pagina kunt u het boekje downloaden. Om u te helpen, kunt u ook onze webinars bekijken. U kunt bijvoorbeeld kijken naar de webinar van pensioenmentor Monique waarin zij vertelt over hoe je nu een persoonlijk pensioenplaatje kunt maken. 

Komt u er niet uit? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Sessie ‘In gesprek met het bestuur over de nieuwe Pensioenwet’ - gepensioneerden

Gepensioneerden gingen met het bestuur verder in gesprek over de nieuwe Pensioenwet. Dit is op een interactieve manier gebeurd aan de hand van stellingen en het bespreken van feiten en fabels. Doel van dit gesprek was vooral het toetsen van kennis. Wat weet de gepensioneerde deelnemer over het pensioen? En wat zijn de meningen die leven? Deze uitkomsten kunnen wij als fonds meenemen in de voorbereidingen op en de communicatie over het nieuwe pensioenstelsel.

 

Bent u er volgend jaar bij?

Zoals u hebt kunnen lezen, is er enorm veel besproken tijdens Cabine Pensioenplein. Het jaar 2023 wordt een bijzonder jaar voor pensioenfondsen in Nederland. Reden te meer om volgend jaar aanwezig te zijn op Cabine Pensioenplein.  Zorg dat u bent aangemeld voor de NWSflits via MijnKLMPensioen. Op deze manier ontvangt u een save the date zodra de datum bekend is.

Wij hopen u volgend jaar (weer) te mogen ontmoeten!

Download het opdrachtenboekje