Interview

Ik wil later niet zeggen: had ik maar…

23 juni 2023

Fabian van Oosteroom, 25 jaar, is sinds ruim acht maanden cabin attendant en hij heeft het prima naar zijn zin. En hoewel hij nog aan het begin van zijn carrière staat, heeft hij al belangrijke stappen gezet als het om zijn pensioen gaat. De workshop ‘Maak uw persoonlijke pensioenplaatje’ gaf hem waardevolle inzichten, voor nu en later.

‘Ik heb de hotelschool gedaan, richting management en hospitality. Dat is heel breed, je kunt er alle kanten mee op. Een oom van mij is Senior Purser en vliegt al 35 jaar, ik ben een paar keer met hem mee geweest. Zo kon ik ruiken aan dat vliegende leven en dat beviel mij heel goed. In 2019 was ik in principe al aangenomen bij KLM, maar door het Coronavirus kwam het allemaal op een laag pitje te staan. Begin 2022 kon ik alsnog van start. Ik doe het nu acht maanden en het bevalt heel goed. En zolang ik het leuk vind, blijf ik vliegen. Op den duur ga ik er misschien iets bij doen, net zoals veel collega’s. Mij lijkt de afdeling opleidingen leuk, hier worden nieuwe collega’s getraind.

Contrast met Nederland

Ik vlieg binnen Europa en intercontinentaal. Ik heb in een korte tijd al ongelofelijk veel bestemmingen gezien, oprecht een bonte verzameling. Verbluffend hoe snel je dat op de Rosterbuster-app ziet groeien. Wat ik het meest indrukwekkend tot nu toe vond, is Delhi. Daar heb ik mijn ogen uitgekeken. De enorme drukte, alle mensen, wat een contrast met Nederland! Dan realiseer je jezelf ook hoe goed we het hier hebben. Ook ben ik net met mijn vriend naar Buenos Aires gevlogen, ontzettend gaaf, we waren er allebei nog nooit geweest.

Uitzoeken tot op de bodem

Pensioen was voor mij niet top of mind. Maar je hoorde collega’s er wel over, vooral de collega’s die bijna hun pensioenleeftijd bereiken. Eén daarvan zei tegen mij: “had ik maar weer even jouw leeftijd, dan had ik het voor mijn pensioen anders aangepakt.” En dat ‘had ik maar’ is precies wat ik voor mezelf niet wil meemaken. Ik dacht: als ik mij er nu niet in ga verdiepen, dan krijg ik daar later spijt van. Zo zit ik ook in elkaar, ik wil iets altijd grondig uitzoeken voor ik een beslissing neem.

Een persoonlijk pensioenplaatje helpt

Ik zag een bericht van het pensioenfonds in de KLM newsapp over de workshop ‘Maak uw persoonlijke pensioenplaatje’ speciaal voor starters, daar ben ik naartoe gegaan. Tijdens de workshop leer je wat veranderingen in je leven (zoals samenwonen, trouwen, kinderen krijgen) betekenen voor het pensioen. Ook kon ik met de pensioenplanner mijn persoonlijke pensioenplaatje maken.

Eerst hypotheek afbetalen

Toen ik het voor mezelf op een rij had gezet, heb ik besloten om nog niet deel te nemen aan de NAP-regeling. Dat is een regeling waarmee je extra pensioen kunt opbouwen, maar ik heb net anderhalf jaar geleden een huis gekocht. Ondanks dat de huizenprijzen hoog waren, was de hypotheekrente op dat moment ontzettend laag. Ik wil de hypotheek in tien tot twaalf jaar aflossen en dat beschouw ik als een deel van mijn pensioen. Daarna wil ik opnieuw kijken of de NAP voor mij een goed idee is.

 

Samenwonen

Ik heb het huis alleen gekocht, maar ik ga er samen met mijn vriend wonen. Kort geleden hebben we een samenlevingscontract afgesloten en dat was ook weer een ‘life event’ waar je even goed bij stil moet staan. We hebben ervoor gezorgd dat mijn vriend er kan blijven wonen als mij iets overkomt. En ik heb het gemeld aan het pensioenfonds met het oog op het partnerpensioen. Dat soort dingen moet je goed regelen.

Een paar uurtjes voor je pensioen

Dat is dus ook mijn advies aan collega’s: het kan helemaal geen kwaad om ook naar Cabine Pensioenplein te gaan of een workshop te volgen. Het is goed je af en toe met je pensioen bezig te houden, bijvoorbeeld via de pensioenplanner op de website. Het kost je een paar uurtjes en je hebt nu nog tijd om iets op te bouwen. Zodat je later niet hoeft te zeggen: ‘Had ik maar…’’