Nieuws

Dekkingsgraad eind december 2019

17 januari 2020

Dekkingsgraad eind december 2019

De beleidsdekkingsgraad van het KLM-Cabinefonds is per eind december 2019 104,9% (gemiddelde van januari 2019 tot en met december 2019). De actuele dekkingsgraad per eind december 2019 is gestegen en bedraagt 104,6%. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen van het fonds.

Wat betekent deze stand voor mijn pensioen?

Concreet betekent deze stand van de maandelijkse dekkingsgraad dat wij de opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen in 2020 niet hoeven te korten. De kans op korten blijft de komende jaren aanwezig.

Dat we in 2020 niet hoeven te korten heeft te maken met de stand van de dekkingsgraad per eind december 2019. Bij het nemen van belangrijke (beleids-)beslissingen kijkt het bestuur naar de financiële gezondheid van het pensioenfonds op de langere termijn. Zo beslist het bestuur op basis van de stand van de beleidsdekkingsgraad of we de opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen kunnen verhogen of moeten verlagen.  Door de financiële positie over een periode 12 maanden te meten, is het bestuur minder afhankelijk van de waan van de dag bij het nemen van belangrijke besluiten.

Toch is ook de maandelijkse nominale dekkingsgraad belangrijk als het gaat om de kans op korten. De wet schrijft namelijk voor dat het pensioenfonds financiële buffers moet inbouwen en maatregelen moet nemen als de maandelijkse dekkingsgraad van het pensioenfonds haar zogenaamde kritische ondergrens nadert. Voor ons fonds was in 2019 de kritische ondergrens (de kritische dekkingsgraad) 93%. Als we in december 2019 onder die 93% waren gekomen, dan had het pensioenfonds de opgebouwde pensioenen en de pensioenuitkeringen moeten verlagen (korten).

In augustus 2019 naderden we met een actuele dekkingsgraad van 96,5% deze kritische ondergrens. Het bestuur heeft toen maatregelen genomen om het pensioenfonds meer te beschermen tegen negatieve marktontwikkelingen en de financiële positie van het fonds te verbeteren. Door positieve marktontwikkelingen krabbelde de dekkingsgraad van het fonds weer op en met een actuele dekkingsgraad van 104,6% zitten we boven de kritische ondergrens om de opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen in 2020 niet te hoeven korten.