Nieuws

Wijziging van de in- en afkooptarieven NAP

22 april 2015

Van de premie die u betaalt voor de NAP koopt het pensioenfonds direct een levenslang ouderdomspensioen in vanaf uw 60e jaar. Per leeftijd stelt het bestuur jaarlijks/periodiek de zogenaamde ‘inkooptarieven’ voor de NAP vast. De hoogte van de inkooptarieven is onder andere afhankelijk van leeftijd, de levensverwachting, de rekenrente en de premie die nodig is voor het herstel van de financiële positie van het fonds. Door het vrijwillige karakter van de NAP-regeling per 1 januari 2015 en de mogelijkheid tot afkoop van de NAP, heeft de Belastingdienst bepaald dat de in- en afkoopfactoren voor de NAP-regeling moeten worden aangepast. Dit betekent:

  • dat de afkoopfactoren voor het tot 1 januari 2015 opgebouwde NAP vanaf 1 januari 2015 moeten worden verlaagd.
  • de inkoopfactoren voor de inkoop van NAP-aanspraken vanaf 1 januari 2015 worden verhoogd.
  • de afkoopfactoren voor opgebouwd NAP vanaf 1 januari 2015 worden verhoogd.

De verlaging van de afkoopfactoren voor de NAP opgebouwd tot 1 januari 2015 heeft tot gevolg dat de afkoopwaarde die u ontvangt bij afkoop lager zal zijn. Wanneer u jonger bent dan 50 jaar is de afname van de NAP-waarde circa 2%. Bent u ouder dan loopt de afname terug naar 0%. Koopt u af op de pensioendatum dan wordt de waarde niet verlaagd.

De verhoging van de inkoopfactoren voor de NAP vanaf 1 januari 2015 heeft tot gevolg dat minder NAP-aanspraken van de premie worden ingekocht. Wanneer u jonger bent dan 50 jaar is de afname van de inkoop circa 2%. Bent u ouder dan loopt de afname terug naar 0%. De verhoging van de afkoopfactoren voor de NAP opgebouwd vanaf 2015 heeft tot gevolg dat de afkoopwaarde die u ontvangt bij afkoop hoger zal zijn. Wanneer u jonger bent dan 50 jaar is de verhoging van de NAP-waarde circa 2%. Bent u ouder dan loopt de verhoging terug naar 0%.

De NAP-premie vanaf 1 januari 2015 die ingehouden wordt van uw nettoloon blijft onveranderd. De actuele NAP in- en afkooptarieven vindt u in de bijlage van het NAP-reglement op de website. De factoren, zoals die gelden vanaf 1 januari 2015 zijn al in de pensioenplanner verwerkt.

Los van de wijziging van de in- en afkoopfactoren geldt dat bij een (forse) afname van het aantal deelnemers aan de NAP-regeling de uitvoering van de NAP-regeling duurder wordt.