Nieuws

Uitleg opbouwpercentage per 1 januari 2015

27 april 2015

Het pensioenfonds krijgt veel vragen over het opbouwpercentage waarom het landelijke opbouwpercentage voor het ouderdomspensioen hoger ligt dan het opbouwpercentage in de regelingen van het KLM-Cabinefonds. Het landelijk opbouwpercentage is namelijk 1,875% voor middelloonregelingen.

De opbouwpercentages in de pensioenregelingen van het KLM-Cabinefonds zijn door wettelijke wijzigingen verlaagd. U bouwt dus minder pensioen op vanaf 1 januari 2015. Het opbouwpercentage in de eindloonregeling is verlaagd van 1,39% naar 1,20%. Voor de middelloonregeling geldt een verlaging van 1,57% naar 1,36%. Wat dit voor u persoonlijk betekent kunt u zien in de pensioenplanner in MijnKLMPensioen.

Opbouwpercentages in pensioenregelingen zijn gekoppeld aan de normpensioenleeftijd in die regeling. In zowel de eindloonregeling als de middelloonregeling voor KLM-Cabinepersoneel is de normpensioenleeftijd nog steeds 60 jaar. De landelijke normpensioenleeftijd ligt veel hoger namelijk op 67 jaar. Het opbouwpercentage van 1,875% hoort bij een normpensioenleeftijd van 67 jaar.

Voor de regelingen van het KLM-Cabinefonds is het wettelijke maximale opbouwpercentage teruggerekend naar een pensioenleeftijd van 60 jaar. Een pensioen dat ingaat op 60 jaar wordt ook zeven jaar langer uitbetaald. Dit pensioen is daardoor een duurder pensioen. Het pensioenbedrag is dan wel lager, maar wordt wel veel langer uitgekeerd. Rekenkundig zijn de verschillende regelingen dan ook gelijk. Zou u besluiten om op uw 60e het pensioen uit te stellen tot 67 en door te werken dan komt u op een vergelijkbaar pensioen uit.