Blog

Pensioenvragen? Val me lastig!

2 september 2024

Carla (60) werkt nu 13 jaar als Cabin Attendant en is ook een enthousiaste PIT-er. De motivatie daarvoor haalt ze ook uit haar eigen leven. Ze vertelt erover in haar blog.

In een vorig leven heb ik gewerkt bij een telecombedrijf, waarvan ook drie jaar in Zwitserland. Ik had toen pensioen opgebouwd, maar dat heb ik vervolgens in één keer laten uitkeren toen ik terug naar Nederland ging. Het geld verdween daarmee in de huishoudpot. Daar heb ik nu spijt van, want het was een mooi appeltje voor de dorst geweest. Laten we zeggen dat ik toen jong en onbezonnen was.

Na mijn tijd bij het telecombedrijf was ik toe aan iets nieuws en ik wilde alleen nog maar dingen doen die ik leuk vond. Cabin Attendant worden was mijn meisjesdroom en toen ik een keer als compagnon mee mocht met een vriendin was ik meteen verkocht. Niemand begreep het destijds, vrienden verklaarden me voor gek. Waarom word je nou serveerster in de lucht, met jouw capaciteiten, je prima salaris en je leaseauto? Maar ik vind het nog steeds een droombaan. Al die fantastische bestemmingen, waar je op werkdagen de toerist mag uitgangen, mooier kan toch niet? 

Wij gaan standaard op 60-jarige leeftijd met pensioen. Het is nergens anders zo geregeld dat u tussen uw 50ste en uw 67ste kunt stoppen. Maar ik vind het persoonlijk veel te leuk om te stoppen. Ik heb dan ook bijgetekend en ik kan de komende jaren zelf bepalen wanneer ik op de pensioenknop druk. Tip! Wilt u doorvliegen, zorg dan dat u op tijd bijtekent. 

Voorlopig blijf ik lekker vliegen, het voelt nog steeds als een betaalde vakantie. Wanneer ik ooit stop, zal ik het best goed hebben. Ik weet alleen ook dat ik rondom mijn pensioen niet steeds de slimste keuzes heb gemaakt in het verleden. Daar kan ik nu weinig meer aan veranderen, maar ik kan wel mijn best doen om mijn jongere collega’s in de juiste richting te sturen, met overtuigende informatie, tips en mijn eigen ervaringen uit het verleden. Zoals het toevoegen van eerdere pensioenen aan uw Cabine pensioen (de waardeoverdracht). 

Ik merk gelukkig wel dat mijn jongere collega’s er nu bewuster mee bezig zijn dan ik destijds was. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Maar desondanks is pensioen voor veel collega’s net zoiets als een buitenlandse bestemming: het is ver van uw bed. Mijn belangrijkste tip is: maak er tijd voor vrij, liefst zo jong mogelijk. Zorg dat u het op orde hebt en duw het niet voor u uit, zoals ik heb gedaan. Daar zult u later dankbaar voor zijn, want uw voordeel kan dan behoorlijk oplopen. Ik kan het weten en ik grijp elke kans aan om mijn jonge en minder jonge collega’s ervan te doordringen hoe belangrijk uw pensioen is, en wat u er zelf aan kunt doen. En andersom, als u iets wilt weten, val me alsjeblieft lastig met uw vragen!’