Nieuws

Pensioenen in 2015

23 december 2014

Vanaf 1 januari 2015 bouwt u minder pensioen op. De opbouwpercentages worden verlaagd volgens de kaders die door de overheid zijn vastgesteld.

  • Het opbouwpercentage voor de eindloonregeling (2008A) wordt verlaagd naar 1,20%. In 2014 bedroeg het opbouwpercentage 1,39%. Daarbij wordt de franchise voor de eindloonregeling verhoogd. Dit is een fiscaal wettelijke verplichting. De franchise is dat deel van het salaris waarover u geen pensioen opbouwt, omdat de AOW daarin voorziet.
  • Het opbouwpercentage voor de middelloonregeling (2008B) wordt verlaagd naar 1,36%. In 2014 bedroeg het opbouwpercentage 1,57%. De franchise voor de middelloonregeling blijft ongeveer gelijk aan het niveau van 2014.
  • Het facultatief partnerpensioen wordt in dezelfde lijn als de verlaging van de opbouwpercentages aangepast naar 1,16%.

De nieuwe opbouwpercentages horen bij een pensioenregeling met een normpensioenleeftijd van 60 jaar. In landelijke media bent u wellicht het cijfer 1,875% als opbouwpercentage tegengekomen. Dit percentage hoort echter bij een middelloonregeling met een normpensioenleeftijd van 67 jaar. 

Deelnemersbijdragecompensatie 

Het pensioenfonds en de arbeidsvoorwaardelijke partijen zijn met elkaar in gesprek over het moment van de (eventuele) invoering van een deelnemersbijdrage compensatieregeling. Dit compenseert voor een deel de versobering van de pensioenopbouw door de fiscaal wettelijke wijzigingen. Deze regeling maakt het mogelijk om over een hogere pensioengrondslag pensioen op te bouwen. Over de uitwerking van deze afspraken ontvangt u in de loop van 2015 meer informatie.