Nieuws

Partnerpensioen: welke keuzes hebt u?

14 februari 2022

In de Maand van de liefde staan we stil bij wat er rondom pensioen voor uw partner en kinderen is geregeld. In dit artikel vertellen we u meer over pensioen voor uw partner. Hebt u geen partner? Dan is het handig om te weten dat u geen partnerpensioen opbouwt. 

Uw partner is standaard verzekerd

Partnerpensioen is een pensioen dat we uitkeren aan uw partner als u komt te overlijden. Werkt u bij KLM/KLC en hebt u een partner die bekend is bij het pensioenfonds? Dan staat uw partner standaard aangemeld voor twee vrijwillige partnerverzekeringen: het facultatief partnerpensioen en het Anw-hiaatpensioen.

  Keuze 1: één of beide partnerverzekeringen opzeggen

  Beide partnerverzekeringen zijn vrijwillig. Dat betekent dat u één of beide verzekeringen kunt opzeggen. Het voordeel hiervan is dat u minder premie betaalt. Het nadeel is dat uw partner minder of helemaal geen partnerpensioen krijgt als u overlijdt voor de pensioendatum. 

  Zeg dus alleen een partnerverzekering op als u zeker weet dat uw partner voldoende inkomen heeft na uw overlijden. Uw partner moet akkoord gaan met de opzegging door het mutatieformulier te ondertekenen.

  U kunt een partnerverzekering opzeggen door het mutatieformulier in te vullen en naar ons op te sturen.

  Keuze 2: NAP aan erfgenamen nalaten

  Bouwt u aanvullend netto ouderdomspensioen op in de NAP-regeling? Standaard kent deze regeling geen (netto) partnerpensioen, maar u kunt wel toestemming geven om de waarde van de NAP als overlijdensuitkering na te laten aan uw erfgenamen. Dit geldt alleen als u overlijdt vóór uw pensioendatum.

  Geef uw toestemming door via Mijn NAP in MijnKLMPensioen.

  Hoe weet u of uw partner bij ons bekend is?

  Dit is standaard het geval als u:

  • getrouwd bent
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan
  • of een door KLM/KLC erkend samenlevingsverband hebt.

  U kunt zelf controleren of uw partner bij ons bekend is door in te loggen op MijnKLMPensioen. Onder 'Mijn gegevens' vindt u de gegevens van uw huidige partner.