Nieuws

Invloed situatie in Oekraïne op het pensioenfonds

25 februari 2022

Nu Russische troepen Oekraïne zijn binnengetrokken, is het conflict in dat land verder geëscaleerd. Waar tot begin deze week vooral sprake was van dreigende taal tussen diplomaten, zet het militaire ingrijpen van Rusland de situatie op scherp. Wat betekent deze situatie voor het pensioenfonds, ons vermogen en de dekkingsgraad?

Gas en olieprijzen stijgen, aandelenkoersen dalen

Naast de grote humanitaire gevolgen van het conflict in Oekraïne zijn er ook economische gevolgen. Gas- en olieprijzen zijn nog verder gestegen en aandelenmarkten daalden in eerste instantie fors. De onrust op de financiële markten en de afgekondigde sancties tegen Rusland kunnen ervoor zorgen dat de economie minder hard groeit. Dit heeft een negatief effect op ons vermogen.

Verwachte beperkte daling dekkingsgraad

We verwachten dat de invloed van de ontwikkelingen in Oekraïne op de dekkingsgraad beperkt zijn. De rente is de afgelopen maanden gestegen waardoor onze verplichtingen zijn gedaald. Als deze daling doorzet, zal dit deels de daling van het vermogen kunnen compenseren.

We houden de situatie in Oekraïne en onrust op de financiële markten scherp in de gaten. Voor nu zien we geen aanleiding om ons beleggingsbeleid aan te passen. Mocht de situatie veranderen dan leest u meer hierover op onze website.