Nieuws

Geef uw NAP-keuze vóór 1 april 2023 door

20 maart 2023

Geef uw NAP-keuze voor 1 april door

Let op, bent u gepensioneerd? Dan hoeft u geen keuze meer te maken voor de NAP. Het keuzemoment geldt dan ook niet voor u. 

De Netto Aanvullende Pensioenregeling (NAP) is een vrijwillige regeling. U kunt er in januari of juli van ieder jaar voor kiezen om:

  • uw inleg in de NAP te beëindigen. U bouwt dan geen extra NAP meer op. Uw opgebouwde NAP laat u wel (premievrij) bij het pensioenfonds staan.
  • de waarde van uw opgebouwde pensioen in de NAP in één keer te laten uitkeren. Dit noemen wij afkopen. U kunt daarna nog één keer opnieuw deelnemen aan de NAP.
  • opnieuw deel te nemen aan de NAP (dat kan slechts één keer).

Wilt u in juli uw deelname beëindigen, uw opgebouwde NAP laten uitkeren of wilt u opnieuw deelnemen? Geef dit dan vóór 1 april door via Mijn NAP in MijnKLMPensioen.

Neemt u deel aan de NAP en wilt u dit voortzetten? Dan hoeft u niets te doen.

Let op, de belastingwetgeving is gewijzigd en dit is relevant voor de belastingaangifte van uw NAP

De wetswijziging kan van invloed zijn als u meedoet aan de NAP-regeling. Omdat de NAP een netto pensioen is, hoeft u vanaf het moment dat u het pensioen laat uitkeren geen loonbelasting te betalen. Tijdens de opbouw betaalt u wel belasting over de fiscale waarde van uw NAP. U geeft bij uw jaarlijkse belastingaangifte de fiscale waarde van uw NAP op in box 3.  De fiscale waarde van de NAP op 1 januari van het belastingjaar is hierbij leidend.

Heeft de nieuwe belastingwetgeving effect op mijn fiscale situatie?

U geeft ieder jaar bij uw belastingaangifte uw fiscale waarde van de NAP op in box 3. Dit doet u tot op heden in vermogenscategorie 1 van box 3. Vanaf uw belastingaangifte over 2023 (die u in 2024 zal doen) wijzigt dit verplicht naar categorie 2 (overige bezittingen) van box 3. De rendementsheffingen in categorie 2 zijn hoger. Of dit effect heeft voor u, is afhankelijk van uw overige bezittingen en daarmee van uw persoonlijke situatie. Wij kunnen u daarover helaas niet adviseren.

Merk ik in mijn belastingaangifte over 2022 al iets van de nieuwe belastingwetgeving?

Bij uw belastingaangifte 2022, die u dit jaar doet of heeft gedaan, mag u nog kiezen/heeft u nog mogen kiezen of u bij de aangifte van de fiscale waarde van uw NAP gebruikmaakt van de nieuwe belastingregels (NAP opgeven in vermogenscategorie 2) of oude belastingregels (NAP opgeven in vermogenscategorie 1) voor box 3. Op de site van de belastingdienst zijn rekentools beschikbaar die u kunnen helpen om deze keuze te maken.

Lees hier het eerdere nieuwsbericht over de gewijzigde belastingwetgeving. 

NAP aan uw erfgenamen nalaten

Controleer ook meteen of u bij Mijn NAP al hebt aangevinkt of u uw NAP bij uw overlijden voor uw pensioendatum wilt nalaten aan uw erfgenamen. Als u ons hiervoor geen toestemming hebt gegeven, dan vervalt uw NAP aan het fonds.

Meer informatie over NAP nalaten aan uw erfgenamen

Veelgestelde vragen

U kunt uw NAP per 1 januari of 1 juli afkopen.

Stap 1 - U geeft uw keuze voor beëindiging van uw deelname aan de NAP door via Mijn NAP in MijnKLMPensioen door te klikken op deelname beëindigen. Doe dit vóór 1 oktober om per 1 januari af te kopen of vóór 1 april om per 1 juli af te kopen.

Stap 2 - U ontvangt een offerte in de loop van mei/november met betaalformulier. Als u kiest voor afkoop, moet het originele, volledig ingevulde en ondertekende, betaalformulier voor 1 januari of 1 juli door het fonds zijn ontvangen. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging.

Stap 3 - Aan het einde van januari of juli ontvangt u de afkoopwaarde rechtstreeks van het fonds. Deze betaling loopt niet via KLM of uw KLM-salaris. KLM houdt per januari of juli geen NAP-premie meer in op uw netto salaris.

De afkoopwaarde van uw NAP vindt u in MijnKLMPensioen:

  • Bij Mijn NAP onder ‘deelname beëindigen’ ziet u de afkoopwaarde op het eerstvolgende afkoopmoment.
  • Bij Mijn planner onder Uitkering Netto Aanvullend Pensioen (NAP) ziet u de afkoopwaarde op uw pensioendatum.

Wij berekenen de afkoop aan de hand van uw opgebouwde NAP en uw leeftijd op de afkoopdatum. Hiervoor gebruiken we zogenoemde factoren. Deze factoren zijn opgenomen in de bijlage van het NAP-reglement.