Blog

"Er gaat een pensioenwereld voor je open"

Door:
24 september 2019

"Voordat ik bij KLM Cityhopper begon, werkte ik een tijdje fulltime bij een andere luchtvaartmaatschappij. In mijn eerste jaar bij KLC werkte ik ook fulltime. Ik had weinig invloed op mijn rooster waardoor ik regelmatig rooster en toch best regelmatig gelegenheden thuis moest missen. Daar had ik zelf niet veel moeite mee, maar dat gold niet voor het thuisfront. 

Tijd vrij maken voor leuke dingen

Ik had voordat ik bij KLC begon al thuis overlegd, dat als het financieel mogelijk zou zijn, ik na een jaar 80% zou gaan werken. Hierdoor zou er meer tijd vrijkomen voor mijn sociale leven. Daar kwam bij dat ik het gevoel had dat  thuis alleen nog maar met het huishouden bezig was. De keuze om parttime te gaan werken was toen snel gemaakt. Inmiddels ben ik ruim 2,5 jaar in dienst, ben ik linetrainer, senior cabin attendant en sinds kort ook PIT-er. Regelmatig hoor ik op de route dat collega's ook deeltijd werken. Door deeltijd te werken is de werkdruk net even wat lager, wat het gevoel geeft iets meer grip te hebben op je sociale leven en er komt meer tijd vrij voor leuke dingen thuis. 

Een kijkje in MijnKLMPensioen: daar schrok ik van

Waar ik zelf - en met mij vele andere collega's - bij de keus voor deeltijd werken helemaal niet bij heb stilgestaan, is de invloed van parttime werken op je pensioen. Ik ben nog lang niet in de buurt van mijn pensioengerechtigde leeftijd, dus zo heel raar is dat natuurlijk niet! Voordat ik PIT-er werd, heb ik mijn pensioensituatie eens bekeken via de MijnKLMPensioen. In Mijn Planner kun je heel makkelijk spelen met keuzemogelijkheden, zoals meer of minder werken, eerder of later met pensioen, etc. Je ziet direct wat de invloed is van een keus op je pensioen. Daar schrok ik dus wel een beetje van. Als ik de rest van mijn carrière 80% blijf werken, komt mijn salaris na mijn 60e (als ik op mijn zestigste met pensioen zou gaan) helemaal niet in de buurt van wat ik nu verdien.

Gelukkig kunnen wij via ons pensioenfonds extra pensioen opbouwen door deel te nemen aan de NAP. Wij mogen zelf ons inlegpercentage bepalen, dus je bepaalt hoeveel je zou willen bijsparen. Op die manier hebben we direct invloed hebben op de hoogte van ons inkomen zodra we met pensioen gaan. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn NAP-inleg te verhogen, waardoor ik gewoon 80% zou kunnen blijven werken en mijn pensioen samen met de AOW dichter in de buurt komt van mijn huidige salaris. Neem ook eens een kijkje in MijnKLMPensioen. Wie weet gaat er een pensioenwereld voor je open :-)."