Blog

"Een persoonlijk pensioenplaatje maken: het werkt echt!"

Door:
24 september 2019

Het is bijna zo ver… nog maar twee reizen en dan sluit ik het hoofdstuk KLM af. Niet te geloven hoe snel 32 jaar voorbij zijn "gevlogen"! Als PIT-ter vertel ik regelmatig mijn verhaal op de route en direct wordt de vraag gesteld ‘hoe oud ben jij wel niet?’ 58! zeg ik dan met enige trots (waarna de complimenten volgen omdat ze mij dat niet hadden gegeven :-)). Direct daarna komt de vraag hoe ik zo vroeg met pensioen kan gaan en wat ik in godsnaam dan ga doen?

Over het laatste kan ik kort en krachtig zijn: ik heb nog een heel leven naast de KLM waar ik volop van ga genieten. En wellicht een baantje voor twee dagen in de week in de omgeving. Mijn praktijk ga ik zeker verder uitbreiden maar ik ga in ieder geval niet meer vliegen. Over eerder met pensioen gaan is een wat langer verhaal. Maar het kan allemaal als je je pensioen maar plant.

Persoonlijk pensioenplaatje

Ik ben toen rond mijn 50ste 'effe' gaan zitten om een persoonlijk pensioenplaatje te maken. Het werkt echt! Ik ben gaan nadenken over wat ik nodig zou hebben als ik met 56 met pensioen zou willen en wat ik dan aan pensioen zou krijgen. En natuurlijk ook over of dat dan voldoende zou zijn. De pensioenplanner heeft me daar erg bij geholpen. De planner is voor mij heilig en ik ben er dan ook regelmatig op te vinden. Gewoon om met de keuzemogelijkheden te 'spelen' die ik heb. IDEAAL! Zo ben ik mijn pensioen gaan plannen en heb ik bewuste keuzes gemaakt in het leven. Bijvoorbeeld door naar het Oosten van Nederland te verhuizen waar de hypotheekkosten lager zijn. Daardoor heb ik nu dus lagere maandlasten. Door die lagere lasten kon ik mijn huis verbouwen en dure reparaties zoals het dak vernieuwen 'naar voren halen'. Deze kosten heb ik dan niet meer als ik met pensioen ben. 

Kaviaar en champoepel? Kijk naar de mogelijkheden in de derde pijler

Tja, wat heb je nodig om leuk te kunnen leven als je met pensioen bent? Dat is voor een ieder anders. Maar ík hoef niet wakker te worden met kaviaar en champoepel. En ja ik houd minder over dan ik nu verdien maar meer dan genoeg om goed te leven en vooral te genieten van het leven! Wil je meer? kijk dan naar de mogelijkheden van bijsparen in de derde pijler. 

Ik wist vrij jong al zeker dat ik niet tot mijn AOW-leeftijd zou blijven vliegen. Vroeger kon je sparen via het bedrijf en daar heb ik toen ook aan meegedaan. Dat geld heb ik vastgezet tot aan mijn pensioendatum (56 jaar). Toen ik 56 werd en het geld vrij kwam van het sparen, ben ik weer gaan nadenken over of ik al met pensioen wilde. Maar dat was echt te vroeg dus heb ik dit geld op een geblokkeerde lijfrenterekening gestort en er nog een geopend waar ik € 50,- euro per maand op stort. De eerste rekening kan ik gebruiken om de periode tot mijn AOW te overbruggen en het andere potje is voor na mijn AOW. 

Toen de NAP in het leven werd geroepen, ben ik daar ook gelijk ingestapt. Al kon je toen nog niet zelf je inlegpercentage bepalen. Ik heb mijn NAP ook nadat het vrijwillig werd laten staan. 

En toen kwam de VVR

Toen de VVR om de hoek kwam kijken, besloot ik dat het voor mij tijd was om te gaan! Ik ga niet direct na mijn vertrek bij KLM met pensioen maar eerst naar het UWV. Mijn plan is om dan tussen mijn zestigste en mijn AOW-leeftijd mijn NAP uit te laten keren.  Ook heb ik ervoor gekozen om vanaf mijn zestigste tot aan mijn AOW leeftijd tijdelijk een hoger ouderdomspension uit te laten keren. Mijn lijfrenterekeningen houd ik achter de hand mocht het nodig zijn. De keuze om eerst naar het UWV te gaan en niet direct met pensioen te gaan, is omdat ik nog wel een paar dagen in de week wil werken. Maar ook omdat ik een hoger pensioen krijg naarmate ik later met pensioen ga. Dus deze keuze was ook snel gemaakt. 

Alles valt op zijn plek en ik ben nog zeer tevreden met alle keuzes die ik gemaakt heb! Mijn boodschap aan iedereen: Houd je financiële plaatje in de gaten, hoe jong je ook bent! Maak gebruik van de tools die je wordt aangeboden (bijvoorbeeld de planner) en speel ermee. Wil je later wel wakker worden in een huis met een riant zwembad, begin er dan nú over na te denken hoe je dit wilt bereiken.  Ik ga een uiteindelijk toch maar een hond nemen.”