Nieuws

Deelname NAP mogelijk duurder

26 september 2022

Vorige week dinsdag, op Prinsjesdag, is bekend geworden dat de fictieve waarde van uw NAP mogelijk vanaf 1 januari 2023 anders belast gaat worden. De kans is groot dat uw deelname aan de NAP hierdoor duurder gaat worden. In dit nieuwsbericht vertellen wij u hier meer over.

Van ‘Sparen en beleggen’ naar ‘Overige bezittingen’

Vorige week dinsdag is op Prinsjesdag het Belastingplan 2023 en het wetsvoorstel Overbruggingswet Box 3 verschenen. Dit wetsvoorstel kan gevolgen hebben voor de manier waarop de fiscale waarde van uw NAP belast gaat worden. Nu valt de fiscale waarde van uw NAP in box 3, in vermogenscategorie 1 (inkomen uit sparen en beleggen), maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan gaat de fiscale waarde van de NAP in vermogenscategorie 2 vallen (overige bezittingen). De waarde van uw NAP wordt daarmee gelijkgesteld aan de categorie beleggingen. Dat betekent dat een hoger percentage van deze waarde wordt belast.

Wat betekent dit voor u?

Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen door de Tweede en de Eerste kamer, dan wordt deelname aan de NAP duurder. De kans dat het wetsvoorstel wordt aangenomen is groot. Het is aan u om te besluiten of u nog mee wilt blijven doen aan de NAP. U kunt er twee keer per jaar voor kiezen om uw NAP te beëindigen: voor 1 april en voor 1 oktober.

Meer weten?

Op de website van Rijksoverheid vindt u het Belastingplan 2023 en het Wetsvoorstel Box 3.

Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen via deze website, de NWSflits en via social media.