Pensioen 123 Laag 2

Als u gaat scheiden, of het samenwonen of geregistreerd partnerschap beëindigt (NAP)

Opgebouwde NAP wordt bij uit elkaar gaan verdeeld

Uw ex-partner heeft recht op de uitbetaling van de helft van de NAP dat u hebt opgebouwd in de periode dat jullie samen waren. Voorwaarde is wel dat de overgebleven NAP na verdeling hoger is dan de wettelijke afkoopgrens.

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap?

Uw ex-partner heeft recht op uitbetaling van de helft van de NAP dat u tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Het verdeelde NAP ontvangt uw ex-partner op het moment dat u met pensioen gaat.

U kunt samen met uw ex-partner ook een andere verdeling van de NAP afspreken of afspreken om de NAP niet te verdelen. Leg deze afspraken goed vast met een handtekening van jullie beiden.

Verdeeld NAP blijft onderdeel van uw pensioen

Net als het ouderdomspensioen, wordt de NAP bij scheiding ook verdeeld. Uw ex-partner heeft recht op de uitbetalingvan de helft van de NAP dat u hebt opgebouwd in de periode dat u samen was. Voorwaarde is wel dat het na verdeling overgebleven NAP hoger is dan de wettelijke afkoopgrens.

Het deel van de NAP van uw ex-partner blijft onderdeel van uw pensioen. Beslissingen die u maakt over uw gedeelte, gelden ook voor het gedeelte van uw ex-partner. Als uw ex-partner eerder overlijdt dan u, wordt het NAP-gedeelte van uw ex-partner weer bij uw deel van de NAP gevoegd.

Pensioen afsplitsen voor uw ex-partner

U en uw ex-partner kunnen ervoor kiezen om het pensioen af te splitsen (dit noemen we conversie). Lees meer over conversie.

Meer over uit elkaar gaan

Waar moet u aan denken als u uit elkaar gaat?

  • Meld het beëindigen van uw samenlevingscontract aan HR KLM.
  • Geef uw scheiding aan ons door als u in het buitenland woont. Als u in Nederland woont, krijgen wij dit automatisch door van de gemeente.
  • Maak afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen. U kunt bij ons een overzicht opvragen van de gevolgen van de verdeling via dit formulier.
  • Geef deze afspraken aan ons door via formulier van de overheid ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’.
  • Maak afspraken over het bijzonder partnerpensioen. Hiervan kan uw ex-partner afstand doen via de afstandsverklaring van het pensioenfonds. Vraag deze afstandsverklaring bij ons op via (020) 426 62 30. Dat kan pas als uw scheidingsdatum definitief is.