Welkom bij PIT

PIT

PIT is het Pensioen Inspiratie Team van KLM-Cabinefonds. De PIT-teams worden bij Blue Sky Group opgeleid, waarna zij op de route en online pensioen bij collega's onder de aandacht brengen. Het pensioenfonds vindt het belangrijk dat deelnemers weten hoe hun pensioenregeling eruitziet en welke pensioenkeuzes zij kunnen maken, zodat zij later niet voor verrassingen komen te staan. PIT'ers helpen hierbij. 

PIT is er om collega’s te interesseren voor en bewust te maken van hun pensioen. Zodat zij op tijd de juiste pensioenkeuzes kunnen maken.

Elk jaar wordt er een nieuw PIT-team opgeleid. Dit zijn de voorwaarden voor deelname aan PIT:

  • Minimaal 67% in actieve dienst (tenzij u veel actief wilt zijn op social media*)
  • Geen grondfunctie
  • 100% aanwezigheid op de opleidingsdagen
  • Binnen een PIT-termijn (18 maanden) twee terugkomdagen bijwonen. 
  • Bij aanvang van PIT-termijn, nog minimaal 36 maanden in actieve dienst zijn (geen pensioenplannen binnen drie jaar)
  • Affiniteit met social media (Facebook en Instagram)

Wilt u zich aanmelden voor PIT? Stuur dan een e-mail naar PIT@blueskygroup.nl.

*Werkt u 50% en wilt u toch graag PIT-er worden? In dat geval zou u actief kunnen zijn op social media. U kunt zich dan ook alsnog aanmelden en wij bespreken dan graag de mogelijkheden verder met u. 

Ontmoet PIT-er Frouke de Jong


Mijn naam is Frouke de Jong (42), getrouwd en mama van 2 leuke pubers van 13 en 15 jaar oud.

Inmiddels werk ik alweer 11 jaar bij KLM, na 9 jaar gevlogen te hebben voor Martinair. En ik ben hard op weg om promotie te maken.

Toen het pensioenfonds mij vroeg of ik een nieuwe en vooral op social media gerichte PIT-er wilde worden moest ik (eerlijk is eerlijk) even nadenken. Pensioen is nu precies een onderwerp waar ik niets vanaf weet. Maar mijn weg op de socials weet ik feilloos te vinden. Inmiddels weet ik iets meer van mijn pensioen en weet ik vooral hoe belangrijk het is om over later na te denken.

Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als u de juiste weg weet te vinden dan is heel snel te zien hoe het ervoor staat bij u. Log gewoon eens in op de pensioenplanner.

Mij gaat u vooral terug zien in de vorm van foto's en filmpjes die ik maak voor en met het pensioenfonds.

Ontmoet PIT-er Samantha van der Wurff

“Collega’s weten mij inmiddels ook te vinden via bijvoorbeeld sociale media. Vanuit het pensioenfonds voel ik mij zeer gewaardeerd en ik zou het iedereen aanraden om deze functie te overwegen, niet alleen voor uzelf maar ook voor onze collega’s is het belangrijk dat we elkaar wegwijs maken met betrekking tot ons pensioen!”

Juni vorig jaar ben ik begonnen met mijn nevenfunctie als PIT-er. Wat ik fijn vond aan de PIT-training is dat ik allerlei informatie kreeg over hoe ons pensioen werkt en wat ik allemaal kan met onze pensioenplanner. Dat is niet alleen belangrijk voor mezelf om te weten, maar ook voor mijn collega’s.

Kennis opdoen en delen
Wat deze functie namelijk zo leuk maakt, is dat ik de opgedane kennis kan delen met collega’s op de route. Zo ga ik vaak met collega’s het gesprek aan over ons pensioen en over later (de toekomst). Hier komen hele mooie verhalen uit. Soms roepen de verhalen bij mij ook weer vragen op maar dit kan ik dan altijd zelf uitzoeken of laten uitzoeken door ons pensioenfonds. 

Hoeveel tijd kost PIT-er zijn?
Kost het mij veel tijd om PIT-er te zijn? Nee niet echt, ik kan het zo gek maken als ik zelf wil natuurlijk. De gesprekken ga ik vaak aan boord al aan dus dat kost mij vrijwel geen tijd. Het rapporteren is een paar minuten werk en wat mij ietsje meer tijd kost is eventuele berichtjes/foto’s of blogs schrijven voor het pensioenfonds, maar dat doe ik dan vaak als ik op de route ben en niet thuis. Ook heb ik inmiddels al diverse filmpjes en foto’s opgenomen bij het pensioenfonds zelf en deze dag(en) worden gecompenseerd.

 

 

Ontmoet PIT-er Henna Donk

Eind 2023 heb ik mijn 25-jarig jubileum gevierd bij KLM. Ik prijs mij gelukkig dat ik na al die jaren minstens net zo blij ben als toen ik begon met vliegen.

Naast het vliegen zijn er veel mogelijkheden om uw kennis en ervaring te gebruiken, te delen en uit te bouwen. Als PIT-er doe ik dat door een brug te slaan tussen de pensioendeskundigen van het pensioenfonds en het KLM Cabinepersoneel. 

In 2015 was ik al actief als PIT-er en sinds zomer 2022 weer. Ik vind het mooi om via persoonlijke gesprekken collega’s te helpen, door te verwijzen, dingen uit te zoeken én om daar zelf weer wijzer van te worden. Het grootste inzicht dat ik hiervan heb gekregen is dat pensioen helemaal niet technisch of ingewikkeld is: Pensioen gaat over alle belangrijke dingen in uw leven (life events). Of je nu gaat samenwonen, trouwen, scheiden of ziek wordt, het heeft allemaal effect op uw pensioen.

Ik merk dat er veel angst is voor het onbekende, wat betreft het nieuwe pensioenstelsel. Uiteraard weet ik niet exact wat er allemaal gaat gebeuren, maar ik vind het fijn om dichtbij de bron te zitten. Dat geeft mij rust. Doordat ik maximaal geïnformeerd ben, hoop ik een positief effect te kunnen hebben op mijn collega’s door hen mee te nemen richting de nieuwe pensioenregeling. 

Mijn motto is: Celebrate life! Pak nu uw moment, maar denk ook aan later, want dat is eerder dan u denkt.

Ontmoet PIT Senior Jolande Verbeek

In 1983 ben ik begonnen als zomerstewardess. Dit was destijds een zeer gewilde baan onder studenten en leuk om voor een zomer te doen. Na twee jaar heb ik in 1986 gekozen om in vaste dienst te gaan bij KLM. Ik had gezien hoe sommige collega’s hun baan in de cabine combineerden met een nevenfunctie op kantoor. Dit leek mij erg interessant. 

Op mijn 57ste ben ik gestopt met mijn nevenfunctie en ben ik deeltijd gaan vliegen. Mijn planning was om tot mijn 62e door te vliegen, maar toen Corona kwam heb ik gebruik gemaakt van de VVR (Vrijwillige vertrekregeling). Het voelde voor mij als op mijn hoogtepunt stoppen.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in pensioenen, belastingen, aandelen, etc. Ik heb mij hier ook altijd uitvoerig over laten informeren. Ik heb ook met eigen ogen gezien wat bijvoorbeeld het deeltijdwerken en scheidingen voor impact hadden op de pensioenen van mijn collega’s. Soms loopt het leven uiteraard hoe het loopt, maar juist belangrijke levensgebeurtenissen kunnen grote consequenties hebben op je pensioen. De pensioenplanner heeft mij altijd enorm geholpen met het berekenen van de consequenties van mijn eigen keuzes.

Toen de uitvraag voor een PIT Senior kwam, heb ik hier direct op gereageerd. De functie is nog in ontwikkeling, maar ik wil graag bijdragen aan het vormgeven hiervan. Zeker nu het nieuwe pensioenstelsel eraan komt. Eén van de eerste dingen die ik als PIT-er heb gedaan was, samen met een nog werkende PIT-collega, een interview afnemen met twee bestuursleden van het pensioenfonds over het nieuwe pensioenstelsel. 

Ik ben benieuwd wat er nog meer op mijn pad komt als PIT-er en ik hoop een brugfunctie te kunnen zijn tussen het pensioenfonds en mijn oud collega’s.