Nieuws

Pensioenreglement aangepast

14 juni 2013

Onlangs zijn er een aantal wijzigingen in de pensioenregeling doorgevoerd, onder andere vanwege de overheidsmaatregel om de AOW-leeftijd te verhogen.  We berichtten daar al eerder over, o.a. in de NWSflits en het AOW-dossier op deze website. Het nieuwe pensioenreglement waarin al deze wijzigingen zijn doorgevoerd is nu ook beschikbaar op deze website.

Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen.

AOW en ouderdomspensioen

Pensioen kan worden uitgesteld tot de 1e dag van de maand waarin u AOW ontvangt. Voor gepensioneerden en ANW-hiaatgepensioneerden die voor 2013 met pensioen zijn gegaan, die in 2013 de AOW- gerechtigde leeftijd bereiken en waarbij de overheidsmaatregelen ( voorschot/ overbruggingsregeling) geen of onvoldoende soulaas bieden, kan het bestuur op uitdrukkelijk verzoek van de deelnemer een voorschotregeling treffen. Voor mensen die een ANW-hiaat pensioen ontvangen dat is ingegaan op of na 1 januari 2013 wordt de uitkeringsduur verlengd tot de AOW-gerechtigde leeftijd ( vooralsnog tot 67 jaar).

ANW-hiaat

De verzekering van het ANW-hiaat wordt premievrij bij arbeidsongeschiktheid ingegaan op of na 1 januari 2013, wanneer er al een verzekering voor het anw-hiaat was op het moment dat een deelnemer arbeidsongeschikt werd.

Premie

De premiebijdrage voor de verzekering van het ANW-hiaatpenisoen wordt per 1 januari 2013 verhoogd van € 12,90 in 2012 naar € 16,60 in 2013. De premie voor ouderdomspensioen, wezenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen stijgt per 1 januari 2013 van 2 naar 2,3%. De premie voor de verzekering van het Facultatieve Partnerpensioen is gestegen van 1,2 naar 1,4%.

Pensioenvariatie

Voor gepensioneerden die voor 1 januari 2013 met pensioen zijn gegaan en de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken op of na 1 januari 2014 wordt vanaf 1 januari 2014 een 2e variatiemogelijkheid geïntroduceerd.

Voor gepensioneerden die op of na 2013 met pensioen zijn gegaan en de AOW-leeftijd in of na 2014 bereiken wordt het vanaf 1 januari 2013 mogelijk om het omslagpunt van het gevarieerde pensioen te verlengen tot de AOW gerechtigde leeftijd.

Gepensioneerden die op of na 1 januari 2013 met pensioen zijn gegaan en die een tijdelijke NAP uitkering hebben en die de AOW leeftijd bereiken in of na 2014 wordt het vanaf 1 januari 2013  mogelijk om de tijdelijke NAP-uitkering te verlengen tot aan de AOW leeftijd.

Arbeidsongeschikt

Tijdelijk is er geen verrekening van de extra WAO-/WIA- uitkering (die arbeidsongeschikten van het UWV ontvangen vanaf de eerste dag van de maand waarin zij 65 jaar worden tot het moment waarop ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken) met het ouderdomspensioen van het fonds.

Ouderdomspensioen en partnerpensioen

Voor gewezen deelnemers en deeltijdgepensioneerden die volledig met pensioen gaan: invoering van een 3e tabel in bijlage 2 (factoren bij wijziging van de verhouding tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen) waarmee ouderdomspensioen kan worden uitgeruild voor partnerpensioen;  deze  groepen krijgen de mogelijkheid om de verhouding tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen te wijzigen, nadat bij ontslag respectievelijk deeltijdpensionering een uitruil van ouderdomspensioen in ouderdomspensioen en partnerpensioen heeft plaatsgevonden in de verhouding 100:70.