Nieuws

Pensioenfonds genomineerd voor Pensioen Pro Award

23 november 2020

Het pensioenfonds is genomineerd voor een van de Pensioen Pro Awards. Het fonds is voorgedragen in de categorie 'Vermogensbeheer' vanwege de beschermende maatregelen van het fonds in de zomer van vorig jaar. Het bestuur besloot toen een deel van het risico van een verder daling van de rente tijdelijk af te dekken.  

‘Soms is het verstandig om af te wijken van de beleggingsstrategie. Het vereist wel een helder besluitvormingsproces en een rechte rug. KLM Cabine heeft beide’

(Uit de toelichting op de nominatie)

 

Tijdelijk afdekken renterisico pakt goed uit voor het fonds

In de zomer van 2019 daalde de actuele dekkingsgraad doordat de rente daalde. Het beleggingsbeleid van het fonds schrijft voor dan meer renterisico te nemen met het oog op toekomstige verhogingen van uw pensioen. Het bestuur vond dat echter niet verstandig omdat meer renterisico nemen ook het risico op het korten van uw pensioen vergrootte, en besloot een deel van het risico van een verdere daling van de rente juist tijdelijk af te dekken.

Het bestuur vindt dat het volgen van een strategisch beleid niet betekent dat we niet kunnen reageren op ontwikkelingen die daar om vragen. Het voorkomen dat de pensioenen gekort moeten worden is een belangrijk uitgangspunt. Dit zou in het gedrang komen als het bestuur zou vasthouden aan het strategisch beleid.

Het afdekken van het risico van een verdere daling van de rente en dalende aandelenkoersen pakte goed voor het fonds uit. Ook toen begin dit jaar de financiële markten door corona een duikvlucht namen. ‘Soms hebben verstandige beslissingen ook onbedoeld goede gevolgen’, concludeert de nominatie.

Jaarlijkse onderscheiding

De Pensioen Pro Awards zijn de jaarlijkse vakprijzen van Pensioen Pro en het Financieel Dagblad voor de pensioensector. Iedereen in de pensioensector – pensioenfondsen, hun deelnemers, vermogensbeheerders, adviseurs en andere geïnteresseerden – mag kandidaten nomineren. De winnaars in alle categorieën worden bekendgemaakt op 10 december.