Nieuws

Nieuwe financiële spelregels, nieuwe dekkingsgraad

11 februari 2015

Vanaf 1 januari 2015 gelden nieuwe financiële spelregels voor pensioenfondsen. Pensioenfondsen moeten van de overheid hogere buffers aanhouden om meer zekerheid in te bouwen. Pensioenfondsen hebben een aantal maanden de tijd om te bepalen wat deze nieuwe regels betekenen voor de financiële opzet van hun fonds. Het bestuur en arbeidsvoorwaardelijke partijen buigen zich daarbij over het beleid en nieuwe afspraken voor de pensioenregeling.

Nieuwe dekkingsgraad

De nieuwe financiële spelregels houden ook een nieuwe dekkingsgraad in. Vanaf 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen bij beleidsbeslissingen gebruikmaken van de 'beleidsdekkingsgraad'. De beleidsdekkingsgraad is voortaan de graadmeter voor de financiële positie van een fonds en het gemiddelde van de laatste 12 maandelijkse nominale dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is daardoor stabieler dan de ‘oude’ dekkingsgraad die een momentopname van de financiële positie aan het einde van de maand is. 

De beleidsdekkingsgraad van het KLM-Cabinefonds is per eind januari 2015 119,9% (gemiddelde van februari 2014 tot en met januari 2015). De maandelijkse nominale dekkingsgraad per eind januari 2015 is 108,7%.